Τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας υπερασπίστηκε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 11:26

A- A A+

Έκκληση για άμεσες αλλαγές στο σύστημα ιατρικής περίθαλψης απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου για την υγειονομική μεταρρύθμιση, ένα ζήτημα που ο ίδιος έχει ανακηρύξει σε πρώτη προτεραιότητα και το οποίο έχει διχάσει την Αμερική.

Όπως είπε, το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο έχει στόχο τη βελτίωση της ασφάλισης για όσους τη διαθέτουν , την επέκτασή της σε αυτούς που δεν την έχουν, τη μείωση του κόστους του συστήματος υγείας και την εποπτεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι το κόστος της μεταρρύθμισης, που θα ανέλθει σε 900 εκατ. δολ. την επόμενη δεκαετία, δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είμαστε η μοναδική αναπτυγμένη δημοκρατία στον κόσμο – το μοναδικό πλούσιο έθνος – που επιτρέπει να υποβάλλονται σε τέτοιες κακουχίες εκατομμύρια πολίτες της», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με την ομιλία του ο Ομπάμα επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο της δημόσιας διαβούλευσης για τη υγεία που μέχρι πρόσφατα επισκιάστηκε από το κύμα αντιδράσεων από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας πολιτών, που αντανακλάται και στην πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι το παρών σύστημα δεν εξυπηρετεί ούτε τους Αμερικανούς που διαθέτουν ασφάλιση.

«Όσοι είναι ασφαλισμένοι δεν είχαν ποτέ λιγότερη ασφάλεια και σταθερότητα απ’ό,τι τώρα. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν ότι αν μετακινηθούν, χάσουν ή αλλάξουν τη δουλειά τους, θα χάσουν και την ασφαλιστική τους κάλυψη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα βελτιώσει το σύστημα απαγορεύοντας στις ασφαλιστικές να αποσύρουν την κάλυψη για τους ασθενείς ή να θέτουν ανώτατο όριο στα έξοδα που καλύπτουν. Τόνισε ακόμα ότι θα απαιτείται από τις ασφαλιστικές να καλύπτουν τα τσεκ-απ ρουτίνας και τις προληπτικές εξετάσεις.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή