Πρόταση Κομισιόν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 18:28
A- A A+

Στα 200 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα κονδύλια που θα πρέπει να δαπανήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο χωρίς την οικονομική συμβολή των αναπτυγμένων χωρών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά πως η Ε.Ε. θα πρέπει να συνδράμει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με 2 έως 15 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά οι αναπτυγμένες χώρες υπολογίζεται από 22 έως 50 δισ. ευρώ ετησίως.

«Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά δεν θα το κάνει μόνη της, χρειάζεται η συμβολή όλων των αναπτυγμένων χωρών», προειδοποίησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται 90 ημέρες πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει στις 7 με 18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη είναι η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2020.

Κρίσιμα στάδια των διαπραγματεύσεωνείναι οι δεσμεύσεις που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν όλες οι χώρες, αναπτυγμένες και μη, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και το ύψος της χρηματοδότησης που θα παράσχουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε αυτές να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η οικονομική συμβολή των αναπτυγμένων χωρών θα πρέπει να υπολογιστεί ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της καθεμιάς και τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και η σημερινή πρόταση της Επιτροπής θα απασχολήσουν τους ηγέτες των 27 κρατών - μελών στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή