Συνάντηση των πρωθυπουργών Σλοβενίας-Κροατίας

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 11:05
UPD:11:07
A- A A+

Συνάντηση στη Λιουμπλιάνα θα έχουν οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας και Κροατίας, Μπορούτ Παχόρ και Γιάντρανκα Κόσορ αντίστοιχα, προκειμένου να συνεχίσουν το διάλογο, με στόχο την επίλυση των συνοριακών τους διαφορών.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου στην Κροατία και παρΆ ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν τότε λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν δηλώσει ότι είχαν καταλήξει σ' ένα πλαίσιο σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση έως το τέλος του έτους.

Ακολούθησε μία σύντομη συνάντηση των δύο πλευρών, στο Γκντανσκ, την 1η Σεπτεμβρίου, όπου η κ. Κόσορ ανέφερε ότι το Ζάγκρεμπ και η Λιουμπλιάνα έχουν προσδιορίσει το 95% των ζητημάτων που απαιτούν προσοχή και πως απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να συμφωνηθούν. Από την πλευρά του, ο κ. Παχόρ δήλωσε ότι μπορεί να διαμορφωθεί πρόταση λύσης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι υπήρξαν στενές επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Αύγουστο.

Ο κ. Παχόρ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης κατά τη σημερινή συνάντηση και τόνισε πως πρέπει να ακολουθήσει συντονισμός με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να διεξαχθούν συνεδριάσεις για το ζήτημα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στην πιθανότητα άρσης των εμποδίων που προβάλει η Σλοβενία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ε.Ε., πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα θέσει η Σλοβενία στις διαπραγματεύσεις.

Πριν από την αναχώρηση για τη Λιουμπλιάνα, η πρωθυπουργός της Κροατίας συναντήθηκε με τους αρχηγούς όλων των κροατικών κομμάτων, εκτός από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η Σλοβενία έχει ζητήσει από την Κροατία να αποσύρει όλα τα έγγραφα και τους γεωγραφικούς χάρτες, τα οποία θεωρεί ότι προδικάζουν το θέμα των συνόρων και έχουν κατατεθεί από το Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ώστε να άρει τα εμπόδια που προβάλει στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας και να αρχίσουν οι συνομιλίες για τις συνοριακές διαφορές.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Sta

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή