ΗΠΑ: Μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 13:34
A- A A+

Ένα μουσείο αφιερωμένο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα φιλοξενεί αποσπάσματα από τα βίντεο των «μαρτύρων», τα οποία είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι αεροπειρατές, αλλά και αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες.

Οι προηγούμενες απόπειρες να γίνει αντιληπτό το κίνητρο των δραστών των επιθέσεων, είχαν βρει αντίθετη την κοινή γνώμη και οι πολιτικοί ματαίωσαν τα σχέδια για ένα «Διεθνές Κέντρο Ελευθερίας» το 2005.

Οι φωτογραφίες των 19 αεροπειρατών θα εκτίθενται στο μουσείο μαζί με αποσπάσματα από όσα είχαν πει.

Το μνημείο και το μουσείο σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ο οποίος ανακατασκευάζεται, στο Μανχάταν.

Το υπόγειο μουσείο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2013.

Ο πρόεδρος του μουσείου Τζο Ντάνιελς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η έκθεση θα παρουσιάζει τα γεγονότα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στο «τι συνέβη εκείνη τη μέρα, γιατί συνέβη και τι σημαίνει να ζεις σε έναν κόσμο της 11ης Σεπτεμβρίου».

«Ας αφήσουμε τους δράστες να μιλήσουν από μόνοι τους», είπε ο Ντάνιελς.

Το μουσείο έχει στην κατοχή του βιντεοκασέτες, στις οποίες εμφανίζονται οι αεροπειρατές την εποχή που σχεδίαζαν τις επιθέσεις.

Το μουσείο καλεί ενδιαφερόμενους απ΄όλο τον κόσμο να στείλουν φωτογραφίες και ηχογραφημένο υλικό σχετικό με τις επιθέσεις, που θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του, αφού προηγουμένως ελεγχθεί για τυχόν εκφράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ηρωοποιούν τους αεροπειρατές (http://911history.org).

Οι πιο αποτρόπαιες φωτογραφίες, όπως εκείνες των ανθρώπων που πηδούσαν από τα παράθυρα των υψηλότερων ορόφων των Δίδυμων Πύργων για να γλιτώσουν από τη φωτιά, δεν θα συμπεριληφθούν στα εκθέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή