Προειδοποίηση Λευκωσίας στην Αγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 21:20
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πολύ κοντά στην ημερομηνία λήψης της απόφασης από την Ενωση και αναλόγως των εξελίξεων.

Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά από ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων και ευρωβουλευτές, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχει επιπτώσεις η Τουρκία εάν συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου».

Δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά όλα τα σενάρια για ενδεχόμενες κινήσεις της Τουρκίας ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο.

«Αναμένουμε και έχουμε και την απαίτηση ότι η έκθεση θα είναι αντικειμενική και θα περιγράφει τα γεγονότα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών και, αν χρειαστεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές, όχι τεχνοκρατικές και λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και όχι από την Επιτροπή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή