Δέκα χρόνια από το θάνατο του Γ. Κρανιδιώτη

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 14:58
A- A A+

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στην αίθουσα του Υπουργείου των Εξωτερικών, η οποία φέρει το όνομά του.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής Στέλιος Περράκης, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο πρώην υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός, ο πρώην υπουργός της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.

Όλοι τους μίλησαν με συγκίνηση για τον «εμπνευστή και αρχιτέκτονα» της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, για τον πολιτικό με τις εθνικές ευαισθησίες και παράλληλα για τον «κοσμοπολίτη» και «διεθνιστή», για τον «ευρωπαϊστή» και «ρεαλιστή», ο οποίος τοποθετούσε το Κυπριακό στο ευρύτερο γεωστρατηγικό «γήπεδο».

Τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα με το κυβερνητικό Φάλκον, μαζί με άλλους έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο μονάκριβος γιός του Νικόλας, ενώ μετέβαινε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε διάσκεψη στο Βουκουρέστι, τίμησαν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και ο δημοσιογραφικός κόσμος.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τιμά την προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη στο χτες, το σήμερα και το αύριο αναφέροντας:

«Ο Γιάννος οραματίστηκε και στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, καθοδηγούμενος από την πίστη ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή την επίλυση του Κυπριακού. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ως Ευρωπαίοι πολίτες, να απολαύσουν τα οφέλη και την ασφάλεια που προσφέρει η ένταξη. Το δικό του όραμα, όραμα ενός γνήσιου Κύπριου και Έλληνα πατριώτη, αποτέλεσε την καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας»

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, προσηλωμένοι στην προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στην οποία ο Γιάννος αφιέρωσε την ζωή του. Τιμούμε την μνήμη του, διδασκόμενοι από τη σκέψη του, κρατώντας ζωντανή την πολιτική του παρακαταθήκη. Το κενό που άφησε ο πρόωρος χαμός του είναι δυσαναπλήρωτο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή