Πακιστάν: Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή Χιμπέρ

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 17:59
A- A A+

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή Χιμπέρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού κατά ισλαμιστών ενόπλων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο ΟΗΕ και τοπικοί αξιωματούχοι.

Στο πέρασμα Χιμπέρ, κύρια οδική αρτηρία πρόσβασης στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν, δρουν Ταλιμπάν ή ληστές που συνδέονται σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό με τους ισλαμιστές ενόπλους. Αυτοί επιτίθενται και ληστεύουν κυρίως αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού των διεθνών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Ο στρατός εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή την 1η Σεπτεμβρίου, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε, προκαλώντας το θάνατο 22 μεθοριακών φρουρών.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή της επιχείρησης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Πληροφόρησης της τοπικής κυβέρνησης Μίαν Ιφτικχάρ Χουσάιν.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε ότι «8.000 ως 12.000 οικογένειες» έχουν εγκαταλείψει το Χιμπέρ λόγω των μαχών, δηλαδή 56.000 ως 84.000 άνθρωποι αν ληφθεί υπόψη ότι οι οικογένειες έχουν κατά μέσον όρο επτά μέλη, δήλωσε παράλληλα ο Κάιζερ Αφρίντι, εκπρόσωπος της HCR στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή