Γ. Παπανδρέου: Δεν θα συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 21:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

«Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Κύπρου σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα και το ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη στη Λευκωσία.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη πως «η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα για τη διχοτόμηση, η μη λύση εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο, εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει τονίσει τους κινδύνους από τη διαιώνιση του προβλήματος».

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε, θα είναι προτεραιότητα μία εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει ισχύ και κύρος στην Ελλάδα, ενώ η χώρα θα παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις.

Πρόσθεσε δε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολιτική με στόχους.

«Ο πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει ότι έχει τη στήριξή μας στην προσπάθειά του» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, πιέσεις, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί το μέλλον της, έτσι, ώστε να οδηγηθούμε σε λύση αποτελεσματική και πλήρως λειτουργική ενός κράτους της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη ότι η κόκκινη γραμμή για την επίλυση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κάλεσε ταυτόχρονα και τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν ότι μία τέτοια λύση είναι προς όφελός τους.

«Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε» υπογράμμισε, καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι» και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει χρόνο και τόνισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα έχει ως προτεραιότητά του την προώθηση του κοινού στόχου Ελλάδας και Κύπρου σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

«Η Ελλάδα είναι ξανά στο πλευρό της Κύπρου με πράξεις και όχι με λόγια» ανέφερε, καλώντας σε ενεργοποίηση και την κοινωνία των πολιτών μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσουν μία σταθερή βάση για μία λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία, όπως είπε, θα είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στα πλαίσια του ΟΗΕ και με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννο Κρανιδιώτη, έκανε λόγο για έναν «πολιτικό με όραμα μπροστά από την εποχή του» και τον χαρακτήρισε αρχιτέκτονα μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια και Θόδωρο Πάγκαλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Σημείωσε επίσης τη συμβολή του στη Συμφωνία του Ελσίνκι, λέγοντας ότι με βάση εκείνη η Τουρκία γνωρίζει πλέον ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μονόδρομος μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι «ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης και θέσεων, όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης οραματίστηκε και δούλεψε για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, ενώ ήταν αξιωματούχος της Ελλάδας».

«Και αυτό έγινε κατόπιν τεκμηριωμένης μελέτης και πολιτικού σχεδιασμού και αφού είχε πεισθεί ότι η Κύπρος θα ενίσχυε τη θέση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν σε αυτό το πλαίσιο αποτελεσματικότερα να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η απουσία του Γιάννου Κρανιδιώτη για την Κύπρο και τον αγώνα της «είναι ιδιαίτερα αισθητή τούτες τις κρίσιμες μέρες, που το κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρίσκονται και πάλι επιτακτικά μπροστά μας».

«Σήμερα που καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να επανενώσουμε την πατρίδα μας δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ παλεύουμε επίσης να πείσουμε την Τουρκία να μπει στην ορθή τροχιά λύσης συνενωτικής και βιώσιμης, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στρεφόμαστε στα κείμενα του Γιάννου Κρανιδιώτη. Στα κείμενά του, στα οποία σοφά είχε επισημάνει ότι η πορεία για λύση του κυπριακού απαιτεί ψυχραιμία, μετριοπάθεια, εμμονή και υπομονή ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή