Σολάνα: Ωρα συνομιλιών και όχι κυρώσεων για το Ιράν

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 10:17
A- A A+

Πιθανότατα στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα.

«Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τόπος των διαπραγματεύσεων, αλλά πιστεύω πως πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία», δήλωσε ο Σολάνα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος της Δύσης είναι να προσφέρει στο Ιράν κίνητρα να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο πιστεύεται ότι έχει απώτερο σκοπό την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Συμπλήρωσε επίσης πως τώρα δεν είναι η ώρα για νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και ότι σημαντικό είναι να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Το Ιράν συμφώνησε να συμμετέχει σε ευρείες συνομιλίες με την ομάδα των έξι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα συζητήσει για τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιμένουν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα πρέπει να είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή