Η οικονομική κρίση αποτελεί την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα τόνισε ο Jerzy Buzek, ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία), κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη να χαραχτεί μια συντονισμένη ενεργειακή πολιτική, καθώς και να καταστεί το Κοινοβούλιο πιο ανοικτό και δυναμικό ώστε «να ξέρουν οι πολίτες ποιούς ψηφίζουν».
Ο κ. Buzek δήλωσε ότι η εκλογή του είναι συμβολική καθώς αντιπροσωπεύει τα όνειρα των ανθρώπων που έζησαν πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» για μια ενωμένη και ενιαία Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ'αυτές συγκαταλέγονται η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η ενέργεια και το περιβάλλον, η εξωτερική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η διατήρηση του συστήματος αξιών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Buzek κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει σύσσωμη την παγκοσμιοποίηση και να αντισταθεί στον προστατευτισμό.
«Δεν υπάρχει πραγματική κοινότητα αλληλεγγύης, όταν οι πιο αδύναμοι μένουν στο περιθώριο», δήλωσε υπογραμμίζοντας το κοινωνικό κόστος της ύφεσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισε ότι η μετανάστευση «έχει ανέκαθεν αποφέρει οφέλη στην Ευρώπη» και υπογραμμίσε τη σημασία της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των γυναικών στους χώρους εργασίας. «Δεν μπορούμε να αντιπαρέλθουμε την κρίση χωρίς το τεράστιο δυναμικό και την οικονομική, πνευματική και δημιουργική συνεισφορά των γυναικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο κ. Buzek δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να μην κατανοούν θέματα που άπτονται της γεωπολιτικής, αλλά καταλαβαίνουν ότι η θέρμανση τους δεν λειτουργεί» και έκανε έκκληση για την χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, με αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ορυκτά καύσιμα. Χρειάζεται, τόνισε, «μια πράσινη επανάσταση, ώστε να εξαλειφθούν οι υπερβολές του τρόπου ζωής μας».
Μίλησε ακόμη για τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ώστε εν όψει των μελλοντικών ευρωεκλογών να διασφαλισθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του Διαδικτύου.
«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον δίνουν την ψήφο τους», ανέφερε ο Jerzy Buzek.
Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, ο κ. Buzek σημείωσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία· δεν μπορούμε για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους να παραμελούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και το ίδιο ισχύει και για την Κίνα».
Η διεύρυνση εξακολουθεί να είναι, όπως ανέφερε, «μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές μας», ενώ η Κροατία και η Ισλανδία φαίνεται να έρχονται πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Buzek προσφέρθηκε, τέλος, ως διαμεσολαβητής στη διαμάχη μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας για το θέμα των μειονοτήτων και των γλωσσικών δικαιωμάτων τους.