Ο Κατσούγια Οκάντα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, διορίστηκε σήμερα υπουργός Εξωτερικών.
Ο Χιροχίσα Φουτζίι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, ο Μασαγιούκι Ναοσίμα υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ο Σιζούκα Καμέι υπουργός Οικονομικών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
Πικραμένος για την ήττα του εμφανίστηκε μετά την παράδοση της εξουσίας στο Χατογιάμα ο πρώην πρωθυπουργός Τάρο Ασο. «Πιστεύω πως μπορώ να είμαι περήφανος για την εφαρμογή δρακόντειων οικονομικών μέτρων», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για την Ιαπωνία μέσα σε τόσο περιορισμένο διάστημα. Δυστυχώς όμως φεύγω όταν η μισή δουλειά δεν έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ελπίζει «η νέα κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σταθεροποίηση και την οικονομική ανάκαμψη».
«Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ανακάμψει, γιατί η Ιαπωνία δεν θα αποτύχει ποτέ αν η κυβέρνηση ασκήσει σωστή πολιτική και ο λαός καταβάλει προσπάθειες», κατέληξε ο Ασο.
Επιστολή Μπαρόζο προς το νέο πρωθυπουργό
«Θέλω να υπογραμμίσω τη σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας άποψη για την Ιαπωνία και στο νέο πολιτικό προσανατολισμό της επόμενης Κομισιόν» γράφει ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Γιούκιο Χατογιάμα.
«Αυτήν την στιγμή που η παγκόσμια ιστορία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, πρέπει να βρούμε ένα πρόγραμμα μεταμόρφωσης και να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και εκτιμά πως θα είναι θετικό σε αυτόν τον τομέα να έχει συγκλίνουσες απόψεις με την Ιαπωνία πριν την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ», πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση του Χατογιάμα να θέσει το ποσοστό 25% ως στόχο για τη μείωση μέχρι το 2020 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, reuters