Τσεχία: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το σχέδιο για αντιπυραυλική ασπίδα

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 14:09
UPD:16:26

A- A A+

ΗΠΑ πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, όπως ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απόφαση στηρίζεται στην διαπίστωση των ΗΠΑ ότι «το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Όπως δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, ο Μπαράκ Ομπάμα τον ενημέρωσε για την αλλαγή στα σχέδια του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε επανεξέταση των σχεδίων για την ασπίδα.

Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσινγκτον επέμενε ότι το πρόγραμμα δεν είχε στόχο τη Ρωσία, ωστόσο τα αμερικανικά σχέδια είχαν οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Τον Αύγουστο του 2008, οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει σχετικές συμφωνίες με την Πολωνία και την Τσεχία, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φίσερ η ασπίδα δεν θα προχωρήσει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επίσημη ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Στην Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής υπάρχει ανησυχία για αυτό που θεωρούν ως ρωσικό «νέο-ιμπεριαλισμό» στους χειρισμούς της Μόσχας σε σχέση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία.

Για τη Βαρσοβία, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαδιακή, καθώς σήμερα είναι η 70η επέτειος από τη σοβιετική εισβολή στην ανατολική Πολωνία μετά τη συμφωνία Μόσχας-Ναζιστικής Γερμανίας, που οι Πολωνοί θεωρούν «πισώπλατη μαχαιριά»

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση «αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολωνικού και τσεχικού συστήματος εάν το Ιράν σημειώσει προόδους στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο μέλλον».

Επίσης το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα προωθήσει μία μεταστροφή προς την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων σε τοπικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Πηγές: BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή