Σε εξέλιξη τα αντιπλημμυρικά έργα στη ΒΑ Αττική

Επίσκεψη Σουφλιά στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 14:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με βάση την αεροφωτογράφιση και δορυφορική απεικόνιση της πληγείσης περιοχής έγινε ακριβής οριοθέτηση και εμβαδομέτρησή της, ενώ τα τοπικά δασαρχεία της Περιφέρειας Αττικής και η Διεύθυνση Αναδασώσεων, εκτίμησαν τον ξυλώδη όγκο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και ξυλοφράγματα.

Γ. Σουφλιάς: Βάσει του μοντέλου της Πάρνηθας τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Β.Α. Αττική

Γ. Σουφλιάς: Βάσει του μοντέλου της Πάρνηθας τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Β.Α. Αττική

Παράλληλα, ειδικοί επιστήμονες του Υπουργείου εξειδικεύοντας τις υφιστάμενες μελέτες που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Αττικής, προχώρησαν στην χαρτογράφηση του υδρογραφικού δικτύου, στον υπολογισμό των επιφανειών των λεκανών απορροής και του ποσοστού αυτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και στον κατ΄ αρχήν εντοπισμό των περιοχών που ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόβλημα πλημμυρικής επικινδυνότητας ή / και πρόβλημα κατολισθήσεων - καταπτώσεων.

Η συνολική έκταση των καμένων στρεμμάτων (χωρίς θύλακες) ανέρχεται σε 183.378 στρέμματα.

Κατά την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές του Ν. Αττικής, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου τρεις ομάδες, αποτελούμενες από 240 εξειδικευμένους δασεργάτες από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, εκτελούν αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοπλέγματα - κλαδοπλέγματα) στις περιοχές της λεκάνης απορροής του Μαραθώνα (Λίμνη Μαραθώνα, Αγ. Στέφανο) και της λεκάνης απορροής της Ραπεντώσα (Σταμάτα, Ροδόπολη).

Μέχρι σήμερα, είπε, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 180 χιλιόμετρα κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων στις παραπάνω περιοχές. Παράλληλα, από χθες, 16 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

Επιπρόσθετα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που περιλαμβάνουν τον καθαρισμό ρεμάτων, έργα προστασίας των πρανών και κατασκευή αναβαθμών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα σε κατάλληλες θέσεις για την συγκρότηση φερτών υλικών.

Πιο συγκεκριμένα :

Έχουν εγκατασταθεί επτά εργολαβίες με αντικείμενο καθαρισμούς ρεμάτων και τεχνικών, έργα προστασίας πρανών και κατασκευή αναβαθμών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα σε κατάλληλες θέσεις για τη συγκράτηση φερτών.

Με τις εργολαβίες αυτές εκτελούνται έργα στις παρακάτω περιοχές :

1. Περιοχές Μαραθώνα - Γραμματικού - Ν. Μάκρης

1.1 Με δύο (2) εργολαβίες εκτελούνται έργα στα ρέματα της Αγίας Τριάδας και της Οινόης που ανήκουν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Χάραδρου που διασχίζει τον Μαραθώνα.

1.2 Μία εργολαβία (1) δραστηριοποιείται στην περιοχή Σέσι σε ρέματα που έχουν αποδέκτη τον Ευβοϊκό.

1.3 Με δύο (2) εργολαβίες εκτελούνται έργα στα ρέματα Σπαρτόρρεμα, Στεφανόρρεμα και ρέμα Αγ. Στεφάνου (Βρυσάκι) για την προστασία από τα φερτά της Λίμνης Μαραθώνα.

1.4 Μία εργολαβία (1) δραστηριοποιείται στην λεκάνη απορροής αντιπλημμυρικού φράγματος Ραπεντώσας και στα ρέματα της Ν. Μάκρης. 2. Περιοχές Νότιας Πεντέλης (Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι)

Μία εργολαβία δραστηριοποιείται στην περιοχή στα ρέματα της περιοχής που ανήκουν στην λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα παραπάνω αντιπλημμυρικά έργα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΠΕΡΑΑ» του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ενταχθούν και δύο πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για την ευρύτερη περιοχή. Ένα φράγμα στο ρέμα της Οινόης και ένα φράγμα στο ρέμα της Αγίας Τριάδας, για τα οποία υπάρχουν προκαταρκτικές μελέτες.

Όσον αφορά τους τρόπους αποκατάστασης της βλάστησης, ο υπουργός ανέφερε οτι η θέση της υπεύθυνης Διεύθυνσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής είναι:

Πρώτον στα καμένα δάση μέσης και μεγάλης ηλικίας, τα κορμίδια, τα αείφυλλα - πλατύφυλλα και τις μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις δεν χρειάζεται καμία επέμβαση, διότι αναγεννιούνται μόνα τους με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει βοσκή. Τέλος, τα φρύγανα και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, αποκτούν με το χρόνο τη μορφή που είχαν.

Δεύτερον στις πυκνοφυτείες, τις νεοφυτείες και τις εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί, γίνεται από την παραπάνω Διεύθυνση μελέτη αναδάσωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή