Σομαλία: Δύο νεκροί σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 15:47
A- A A+

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που είχαν στόχο τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης σήμερα στο Μογκαντίσου.

Oι εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάαμπ ανακοίνωσαν ότι οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, έγιναν σε αντίποινα για τον φόνο από αμερικανικές δυνάμεις του περισσότερου καταζητούμενου στελέχους της Αλ Κάιντα αυτή την εβδομάδα.

Ο κενυατικής καταγωγής Σαλάχ Αλι Σαλέχ Ναμπχάν, 28 ετών, σκοτώθηκε τη Δευτέρα κατά την διάρκεια επίθεσης των επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων στη νότια Σομαλία. Ηταν καταζητούμενος από το 2002 για την βομβιστική επίθεση στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise, στη Κένυα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο Ναμπχάν ήταν σύμμαχος της αλ Σαμπάαμπ, την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι είναι παρακλάδι της Αλ Κάϊντα στη Σομαλία.

«Πήραμε την εκδίκηση μας για τον αδελφό μας Ναμπχάν. Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα είχαν στόχο την βάση της Αφρικανικής Ένωσης, δόξα στον Αλλάχ», είπε στο Reuters εκπρόσωπος της αλ Σαμπάαμπ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον βάσης της αποστολής της Ουγκάντα που μετέχει στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στην Σομαλία (Amisom), που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι δύο αυτοκίνητα με τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Περισσότεροι από 18.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το 2007 που άρχισαν οι συγκρούσεις στη Σομαλία και πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή