Ινδονησία: Στη Μαλαισία η σορός του ισλαμιστή Νοορντίν Τοπ

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 08:39
A- A A+

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδώσει η Ινδονησία στη Μαλαισία τη σορό του Μαλαίου ισλαμιστή Νοορντίν Τοπ, που σκοτώθηκε χθες Πέμπτη σε έφοδο της αστυνομίας.

«Η κυβέρνηση της Μαλαισίας και η οικογένεια του Νοορντίν Μοχάμεντ Τοπ ζήτησαν τη σορό του, ώστε αυτή να ταφεί στη Μαλαισία. Θα τους την παραδώσουμε», δήλωσε ο Νάνα Σοεκάρνα, εκπρόσωπος της ινδονησιακής αστυνομίας.

Η αστυνομία αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εξετάσεις DNA για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του φερόμενου ως εγκέφαλου αρκετών αιματηρών επιθέσεων που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Ινδονησία.

Ο Νοορντίν Τοπ, 41 ετών, σκοτώθηκε μαζί με τρεις συνεργούς του μέσα σε ένα σπίτι στο κέντρο του νησιού Ιάβα, στο οποίο η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Θρησκευτικοί αξιωματούχοι και σχολιαστές εξέφρασαν τη λύπη τους που οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συλλάβουν ζωντανούς τους τέσσερις άνδρες. Ο αντιπρόεδρος της Μαχντλατούλ Ουλάμα, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής οργάνωσης έκρινε ότι η αστυνομία έκανε "υπερβολική" χρήση βίας η οποία οδήγησε σε "θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί".

Η αστυνομία υπεραμύνθηκε της επιχειρησιακής τακτικής της τονίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. "Θέλαμε να συλλάβουμε ζωντανό τον Νοορντίν Τοπ. Τους ζητήσαμε να παραδοθούν αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Στην πραγματικότητα, αυτοί άρχισαν να πυροβολούν", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Τύπος, στο σύνολό του, εκφράζει ικανοποίηση για την επιτυχία της αποστολής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά προειδοποιεί ότι η τρομοκρατική απειλή εμμένει και "δεν θα πεθάνει μαζί με τον Νοορντίν", σύμφωνα με τον τίτλο της Jakarta Globe.

Ο Νοορντίν Τοπ θεωρείτο ύποπτος ότι οργάνωσε επιθέσεις που σημειώθηκαν μεταξύ 2002 και 2005 στο Μπαλί και την Τζακάρτα, καθώς και τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας με εννέα νεκρούς στις 17 Ιουλίου σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή