«Σταθερά στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης» η Β. Κορέα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 11:58
A- A A+

Τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του δήλωσε ότι επιθυμεί ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με απεσταλμένο του προέδρου της Κίνας, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ανάλογες δεσμεύσεις δεν έχουν τηρηθεί στο παρελθόν.

«Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει σταθερά το στόχο της αποπυρηνικοποίησης, δεσμεύεται στην προάσπιση της ειρήνης και σταθερότητας στη χερσόνησο και επιθυμεί τη διευθέτηση του προβλήματος με διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στον Ντάι Μπινγκούο, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Ντάι Μπινγκούο, ο οποίος έφθασε την Τετάρτη στην Πιονγκγιάνγκ, «συναντήθηκε και είχε συνομιλίες» με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την επίσημη βορειοκορεατική ραδιοφωνία, μετέδωσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος παρέδωσε επιστολή του Χου Τζιντάο στον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Ο σταθερός στόχος της Κίνας είναι να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, να διατηρεί και να προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη βορειοανατολική Ασία», γράφει ο Χου στην επιστολή αυτή.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εργαστεί από κοινού με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας προκειμένου να υλοποιήσει αυτό το στόχο», προσθέτει ο πρόεδρος Χου στην επιστολή.

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, τις οποίες φιλοξενεί από το 2003 το Πεκίνο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά την αποχώρηση της Πιονγκγιάνγκ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς, στενός σύμμαχος του Πεκίνου, απέχει από τις συνομιλίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των κυρώσεων που υιοθέτησε ο ΟΗΕ σε βάρος του, μετά και τη δεύτερη πυρηνική πυραυλική δοκιμή του το Μάιο.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου η χώρα αυτή να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία) για τον πυρηνικό αφοπλισμό όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή