ΙΑΕΑ: Ανησυχία για τις ισραηλινές πυρηνικές δυνατότητες

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 18:28
A- A A+

Ψηφίστηκε σήμερα για πρώτη φορά, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, από την πλειοψηφία των χωρών μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απόφαση με την οποία καλείται το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους επιθεωρητές της υπηρεσίας.

Με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με μικρή πλειοψηφία, εκφράζεται ανησυχία για τις «ισραηλινές πυρηνικές δυνατότητες» και ζητείται από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να εργαστεί στο εν λόγω ζήτημα.

Υπέρ της απόφασης, την οποία εισηγήθηκαν τα αραβικά κράτη, ψήφισαν 49 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, έναντι 45 που ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ. Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν και 16 αποχές.

Οι δυτικές χώρες είχαν ταχθεί εναντίον του κειμένου της απόφασης, η οποία ζητεί η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να είναι μια ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής.

«Πολύ καλή είδηση» και «θρίαμβο για το καταπιεσμένο έθνος της Παλαιστίνης» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Αντίθετα την απογοήτευσή της για την απόφαση εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί σε κανένα θέμα σχετικό με την απόφαση αυτή, η οποία αποσκοπεί μόνον στην ενίσχυση των πολιτικών εχθροτήτων και της διαίρεσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Νταβίντ Ντανιέλι, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ατομικής ενέργειας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει την NPT και ως εκ τούτου δέχεται μόνον περιορισμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή