Αποδυναμώνεται η ιταλική θέση στην Ευρώπη

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 21:44

A- A A+

Οι γραφικότητες του ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι δεν προκαλούν πλέον γέλιο στις Βρυξέλλες. Τα κατορθώματά του έχουν καταφέρει τέτοιο πλήγμα στη θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη ώστε να μη θεωρείται πλέον ως μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της Ε.Ε., σχολίαζαν την Πέμπτη, με αφορμή την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ειδικοί στις Βρυξέλλες.

«Ο Μπερλουσκόνι δεν χαίρει καμίας εκτίμησης από την Αριστερά, ενώ θεωρείται περίεργος και απρόβλεπτος και από τους συντηρητικούς συναδέλφους του. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει αποδυναμωθεί η επιρροή της Ιταλίας. Είναι μικρότερη και από εκείνη της Πολωνίας», είπε ο Πιοτρ Καζίνσκι, αναλυτής στη Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες.

"Η οικονομία της Ιταλίας είναι περίπου τόσο μεγάλη όσο εκείνη της Γαλλίας ή της Βρετανίας. Αλλά στα διεθνή ζητήματα ουσίας -κλιματική αλλαγή, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σχέσεις με τη Ρωσία- η Ιταλία δεν έχει δυνατή φωνή", λέει ο Ντέιβιντ Ρένι, ανταποκριτής του Economist.

"Η τραγωδία είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κράτος-μέλος στοχεύει πολύ πάνω από το ύψος του".

Ο Μπερλουσκόνι κομπάζει συχνά για την ικανότητά του να διαμορφώνει τα παγκόσμια ζητήματα. Οπως για παράδειγμα το να πειστεί ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο αποκαλεί "προσωπικό φίλο", να σταματήσει τον πόλεμο στη Γεωργία τον περασμένο χρόνο. 'Η η διαμεσολάβηση στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το διορισμό του ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Τέτοιοι ισχυρισμοί γίνονται δεκτοί με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο από τους γνωρίζοντες και τα δύο περιστατικά.

Ο Μπερλουσκόνι διατυπώνει συχνά απειλές και υποχωρεί όταν πιέζεται.

Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον τότε πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ: "Ο Σίλβιο πάντα λέει όχι και στο τέλος πάντα λέει ναι. Δεν πρόκειται ποτέ να τολμήσει να πηδήξει από το ευρωπαϊκό τρένο".

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της ανίσχυρης θέσης του Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες σημειώθηκε στη σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη όταν οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν την ένσταση της Ιταλίας για την ιδέα ποσοστικοποίησης του οικονομικού κόστους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η φθίνουσα επιρροή της Ιταλίας υπό τον Μπερλουσκόνι της έχει επίσης κοστίσει πολύ ως προς την κατάκτηση προβεβλημένων θέσεων στην Ε.Ε. Η νέα προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, για παράδειγμα, πήγε σε πολωνό, τον Τζέρζι Μπούζεκ, καθώς η Ιταλία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη γύρω από τον δικό της υποψήφιο, Μάριο Μάουρο.

Παρότι πληροί τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δεν θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για διάδοχος του ισπανού Χαβιέρ Σολάνα ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

"Το πρόβλημα είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μίας απόλυτης έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ιταλών αξιωματούχων που εργάζονται στις Βρυξέλλες και της κυβέρνησης στη Ρώμη", είπε ο Καζίνσκι.

Στο μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν να ασχολούνται με τη φερόμενη ανάμειξη του Μπερλουσκόνι σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

"Αυτό δεν αφορά το σεξ. Οι άνθρωποι εδώ στις Βρυξέλλες είναι ενήλικες. Αλλά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών αξιών", λέει ο Ρένι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή