Αυστραλία: Συμβιβαστική πρόταση για τις κλιματικές αλλαγές

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 08:18
A- A A+

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν θα πρέπει να καθηλωθούν στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για τις κλιματικές αλλαγές, υποστήριξε σήμερα η Αυστραλία, περιγράφοντας το σχέδιο για μία πιθανή συμφωνία που θα επέτρεπε να αποφευχθεί μία αποτελμάτωση στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης.

Η πρόταση της Αυστραλίας, που βάσει των στατιστικών αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο ρυπαντή, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ, δίνει τη δυνατότητα στην Ινδία και στην Κίνα να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα βάσει ενός «εθνικού σχεδίου», αίροντας δυνητικά το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ των πλουσιώτερων και των αναπτυσσόμενων κρατών για τα ποσοστά της μείωσης εκπομπών και τις συνεισφορές προς τις πενέστερες χώρες για να αντιμετωπισθούν οι κλιματικές αλλαγές.

«Απλώς δεν θα επιτύχουμε την ευρεία συμμετοχή από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες που χρειάζεται το κλίμα και που η Αυστραλία, στα πλαίσια του εθνικού συμφέροντός της, απαιτεί», τόνισε για την συμβιβαστική πρόταση της Αυστραλίας η υπουργός Κλίματος Πένι Γουόνγκ.

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης θα πρέπει να καταλήξει σε μία συμφωνία «λιγότερο επίφοβη για τους νέους παίκτες», τόνισε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή