Ομπάμα: Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στις κλιματικές αλλαγές

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 17:37
UPD:17:48

O πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη επένδυση παγκοσμίως στην αιολική και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

A- A A+

«Κανένα κράτος, μικρό ή μεγάλο, πλούσιο ή φτωχό δεν μπορεί να αποφύγει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών» δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τόνισε τις δριμύτατες συνέπειες που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές και οι οποίες είναι ήδη ορατές.

Αισιόδοξος δήλωσε, παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κράτη έχουν ακόμη τη δύναμη να ανατρέψουν την πορεία των κλιματικών αλλαγών λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα. Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι ο άνθρωπος γενικά, αλλά και η χώρα του συγκεκριμένα, καθυστέρησε να ανταποκριθεί ή ακόμη και να παραδεχθεί τη σοβαρότητα της κλιματικής απειλής.

Επισήμανε, επίσης, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη επένδυση παγκοσμίως στην αιολική και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν στραφεί στην κατασκευή ανεμογεννητριών, μπαταριών για υβριδικά αυτοκίνητα και φωτοβολταϊκών με τη βοήθεια των εγγυήσεων δανείων και των φορολογικών πιστώσεων που παρέχει το κράτος, σημείωσε ο κ. Ομπάμα.

Προειδοποίησε δε ότι οι μελλοντικές γενιές οδεύουν προς μια «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει «τολμηρά, γρήγορα και καθολικά». «Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα της κλιματικής απειλής. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας προς τις μελλοντικές γενιές», επεσήμανε.

Σημείωσε, ακόμη, την ευθύνη που έχουν οι πλούσιες χώρες να δώσουν το παράδειγμα και ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να λάβουν «σκληρά μέτρα» κατά των κλιματικών αλλαγών, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος του είναι η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, επιπλέον, ότι για πρώτη φορά παρακολουθούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια της συνάντησής του με τους ηγέτες του G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε τέλος Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή