Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η συνάντηση για το Μεσανατολικό

Ομπάμα, Νετανιάχου, Αμπάς στη Νέα Υόρκη
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 17:38

A- A A+

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες από τη σημερινή κοινή συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθεί η πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με κάθε ηγέτη χωριστά πριν από την κοινή συνάντησή τους.

«Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες από μία συνάντηση εκτός από τη συνέχιση… της σκληρής εργασίας, της καθημερινής διπλωματίας που πρέπει να εκτελεστεί για να επιτευχθεί μία μακροχρόνια ειρήνη», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του λευκού Οίκου.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν περιμένουν πολλά από τη συνάντηση.

«Αγκάθι» στην ειρηνευτική διαδικασία αποτελεί το θέμα των εποικισμών, που έχει σταθεί εμπόδιο στη επανέναρξη των συνομιλιών.

Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δηλώνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την κατασκευή εποικισμών στη Δυτική Όχθη πριν αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται να κάνει.

Ο κ. Νετανιάχου είχε παλαιότερα προσφερθεί να «παγώσει» την κατασκευή κατοικιών για αρκετούς μήνες, όχι όμως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε περιπτώσεις που η κατασκευές είχαν ήδη εγκριθεί.

Πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει θέση.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή