Έτοιμο να μειώσει τα πυρηνικά του υποβρύχια το Λονδίνο

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 14:17

A- A A+

Η Βρετανία είναι έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών της υποβρυχίων από τέσσερα σε τρία, όπως αναμένεται να ανακοινώσει αύριο στα Ηνωμένα Έθνη ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν θα αναφέρει την Πέμπτη στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει το στόλο των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά».

«Αν πράγματι είμαστε αντίθετοι στη διάδοση των πυρηνικών στον κόσμο, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τις ικανότητες μας ως πολιτικοί και να μην καταφεύγουμε στη στρατηγική του τεντωμένου σκοινιού», αναμένεται επίσης να δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα.

Την Πέμπτη, ο Μπράουν θα δημοσιοποιήσει τα κύρια σημεία του προγράμματός του στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Θα διευκρινίσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών υποβρυχίων, αλλά ότι ο αριθμός των πυραύλων που φέρουν τα υποβρύχια θα μείνει αμετάβλητος.

Στόχος της ειδικής συνεδρίασης, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι η αντικατάσταση της Συνθήκης για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων.

Στο Λονδίνο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η διατήρηση ενός ανεξάρτητου πυρηνικού οπλοστασίου παραμένει «μη-διαπραγματεύσιμη».

«Απορρίπτουμε το μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό για εμάς, ακριβώς επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να καταλήξει σε μία κατάσταση όπου οι υπεύθυνες δυνάμεις ξεφορτώνονται τα όπλα τους, τη στιγμή που παραμένει ο κίνδυνος εξάπλωσης των πυρηνικών από άλλες χώρες», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπράουν προβλέπει τον περιορισμό κατά αρκετά δισεκατομμύρια στερλίνες του προϋπολογισμού για την άμυνα την προσεχή δεκαετία, τη στιγμή που επιδιώκει μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ η Βρετανία υφίσταται τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή