ΓΣΕΕ: Ο πρωθυπουργός δεν λέει αλήθεια για τα stage

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 14:20
UPD:24/09/2009 18:41

Απαντώντας στη φράση του πρωθυπουργού κατά το χθεσινό debate ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι θα χαθούν πόροι αν δεν αξιοποιηθούν, ο κ. Παναγόπουλος αντέτεινε πως αυτό δεν είναι αλήθεια.

A- A A+

Την παρέμβαση εισαγγελέα για τις 12.000 προσλήψεις από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων stage, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καλώντας παράλληλα να επιληφθεί του θέματος η Διακομματική Επιτροπή.

Απαντώντας στη φράση του πρωθυπουργού κατά το χθεσινό debate ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι θα χαθούν πόροι αν δεν αξιοποιηθούν, ο κ. Παναγόπουλος αντέτεινε πως αυτό δεν είναι αλήθεια, εξηγώντας: «Όλα τα προγράμματα STAGE που κάνει ο ΟΑΕΔ και κύρια αυτό που ενεργοποίησαν τώρα δηλ. 12.000 άτομα για το δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είναι Εθνικοί Πόροι. Πόροι ΟΑΕΔ. Κωδικός 2493 κόστος 150 εκατομμύρια €».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στις 02/09/09 κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αντί να το ελέγξει [ο πρωθυπουργός] ανακαλύπτει "πράσινους συνδικαλιστές" για να κρυφτεί, και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη τη καταγγελία. Ανεπίτρεπτη είναι όχι η αλήθεια αλλά η διαστρέβλωση και η απόκρυψή της», παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος και έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

«Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι έχουν μετατρέψει τα STAGE από προγράμματα εργασιακής εμπειρίας με συνεχείς ανανεώσεις σε προγράμματα εργασιακής ομηρίας;

»Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι υπογράφηκαν χιλιάδες προγράμματα από τις 03/09/09 έως 9/9/09 και σε συσκευασμένα κιβώτια αποστέλλονταν σε υπηρεσίες, Δήμους και υπουργεία;

»Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ παραιτήθηκε για να πολιτευθεί στις 09/09/09 και η αυτονομημένη επικράτεια της Γραμματείας του…. ταχυδρομούσε επιστολές και κιβώτια με προγράμματα έως και τις 15/09/09 χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα;

»Ποια είναι η εξουσιοδοτημένη υπηρεσία υπογραφής των συμφωνητικών και ποιος εξουσιοδοτημένος να υπογράφει αντί του τέως Διοικητή; Ποιός είναι αυτός που εμφανίζεται να σφραγίζει τα συμφωνητικά με τη σφραγίδα Διοίκηση ΟΑΕΔ, που υπάγεται και ποιος υπογράφει;»

Γ. Βερναδάκης: Έωλο το επιχείρημα περί ρουσφετολογικών προσλήψεων

Έωλο χαρακτήρισε από την πλευρά του, το επιχείρημα περί ρουσφετολογικών προσλήψεων ο πρώην διοικητής ΟΑΕΔ και υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, Γιώργος Βερναδάκης.

«Όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καταγγέλλει προσλήψεις και ζητά να χάσουν την δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι, τότε αυτό αποκτά άλλη διάσταση που είναι τραγική. Όλα γίνονται αξιοκρατικότατα», υποστήριξε ο κ. Βερναδάκης μιλώντας στον Alpha 989 και κατηγόρησε τον κ. Παναγόπουλο ότι «αναγορεύεται σε κομματάρχη ενώ ο ρόλος του είναι ρόλος προέδρου της ΓΣΕΕ».

«Οι συμβάσεις είναι ελάχιστες, τόσες που να μη δημιουργούν σε κανέναν πρόβλημα, μπορεί να είναι 200 ή 500. Σε κάθε περίπτωση οι τοποθετήσεις αυτές γίνονταν επί 4 μήνες, συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν έγιναν τοποθετήσεις όμως, απλώς διεκπεραιώθηκαν κάποιες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πολύ νωρίτερα», διευκρίνισε.

Παράλληλα ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ απέρριψε τα περί ρουσφετολογικών προσλήψεων, υποστηρίζοντας: «Τα προγράμματα αυτά είναι για να δώσουν προϋπηρεσία σε νέους για να βρουν δουλειά. Όλες αυτές οι αιτιάσεις πέφτουν στο κενό. Οι καταγγελίες είναι αστήρικτες και δεν ακουμπούν κανένα. Όσο ήμουν στον ΟΑΕΔ όλα γίνονταν νόμιμα».

Όσο για την πηγή χρηματοδότησης των προγραμμάτων, σημείωσε πως είναι είτε από εθνικούς πόρους, είτε από κοινοτικούς πόρους. «Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι σύμφωνες με τις κοινοτικές οδηγίες. Αυτά τα χρήματα που δόθηκαν από τον ΟΑΕΔ θα επιστρέψουν κατά 100%», διαβεβαίωσε ο κ. Βερναδάκης.

«Τα χρήματα αυτά καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Τα κοινοτικά προγράμματα stage έχουν σχεδόν καταργηθεί ως κοινοτική επιδότηση από το 2004 2005. Έκτοτε τα προγράμματα διενεργούνται με πόρους του ΟΑΕΔ. Υπάρχουν ελάχιστα προγράμματα που είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.», απάντησε μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε:

«Εγώ αυτό που βλέπω είναι χιλιάδες συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί 9 του μήνα Σεπτέμβρη. Υπάρχει μια υπόγεια και αδιαφανής διαδικασία από την μέρα που έφυγε ο διοικητής μέχρι τις 15 του μήνα με εταιρεία κούριερ και με οδηγούς από τον ΟΑΕΔ έφυγαν κουτιά με συμβάσεις προς τα υπουργεία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή