Διχασμένοι οι πολίτες για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΤΕΕ
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 15:07

Σε ό,τι αφορά την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι γνώμες διχάζονται, με το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον να συμφωνεί, το 9% μάλλον να διαφωνεί και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.

A- A A+

Κατά της αυθαίρετης δόμησης τάσσονται οι πολίτες, ενώ διχάζονται ως προς το ζήτημα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, στο οποίο οι μηχανικοί που είναι σαφώς αντίθετοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΤΕΕ.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Παράλληλα, σχεδόν επτά στους δέκα θεωρούν ότι για το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας φταίει το κράτος, τρεις στους είκοσι υποστηρίζουν ότι φταίνε οι πολίτες, δύο στους τριάντα οι κατασκευαστές και ένας στους είκοσι από κοινού κράτος-πολίτες και κατασκευαστές.

Επιπλέον, εννιά στους δέκα πολίτες συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν με συνεχείς ελέγχους να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση.

Σχεδόν εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αντιφατική, γεγονός που κάνει την αυθαιρεσία στη δόμηση γενικευμένη και σχεδόν αναπόφευκτη.

Οκτώ στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, ενώ ένας στους δύο πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.

Οι παραπάνω απόψεις δεν διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά ούτε μεταξύ προσώπων διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης, τον τόπο κατοικίας (μεγάλα αστικά κέντρα, ημιαστικά ή αγροτικά) ή την πολιτική (κατά δήλωσή τους) τοποθέτηση.

Σε ό,τι αφορά την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι γνώμες διχάζονται, με το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον να συμφωνεί, το 9% μάλλον να διαφωνεί και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.

Στο αντίστοιχο ερώτημα οι διπλωματούχοι μηχανικοί τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της «τακτοποίησης». Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις τους έχουν ως εξής: Συμφωνώ απόλυτα 13%, Μάλλον συμφωνώ 15%, Μάλλον διαφωνώ 15% και Διαφωνώ απόλυτα 51%.

Το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).

Επιπλέον, το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Public Issue για λογαριασμό του ΤΕΕ, με πανελλαδικό δείγμα 615 πολιτών (μη μηχανικών), καθώς και 2.400 διπλωματούχων μηχανικών, στις 22 και 23 Ιουλίου και αποτελεί μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών που σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί το ΤΕΕ, η επεξεργασία των στοιχείων της οποίας θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή