Ομπάμα: «Νέα εποχή συμμετοχής» για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 17:35
UPD:20:17

A- A A+

Mήνυμα συμφιλίωσης έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, απευθύνοντας έκκληση για «μια νέα εποχή συμμετοχής» με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Στην πολυαναμενόμενη παρθενική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου να συνεισφέρουν στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων, υποσχόμενος να συνεργαστεί με άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Έχει έρθει η ώρα να κινηθεί ο κόσμος προς μια νέα κατεύθυνση. Πρέπει να δεχθούμε μια νέα εποχή συμμετοχής βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και το κοινό συμφέρον», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Δεν μπορεί να είναι μόνο αμερικανική προσπάθεια», δήλωσε. «Όσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι ενεργούν μόνες τους στον κόσμο δεν μπορούν τώρα να κάθονται και να περιμένουν από τις ΗΠΑ να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου».

«Είναι πλέον ώρα για τον καθένα από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όλα τα έθνη έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και αυτή είναι η αρχή πάνω στην οποία πρέπει να βασίζεται η διεθνής συνεργασία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες που γεφυρώνουν τα χάσματα του παρελθόντος», προσέθεσε.

Όπως είπε, η δυσαρέσκεια για τη διαφαινόμενη τάση των ΗΠΑ να δρουν μονομερώς είχε καλλιεργήσει ένα «σχεδόν αντανακλαστικό αντι-αμερικανισμό» που συχνά λειτουργούσε σαν δικαιολογία για συλλογική αδράνεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί με βάση τέσσερις αρχές: τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, την προστασία του πλανήτη και μία διεθνή οικονομία που προωθεί τις ευκαιρίες για όλους.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναφέρθηκε και πάλι στην απόφασή του να απαγορεύσει τα βασανιστήρια των κρατούμενων, τη δέσμευσή του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Πηγές: CNN, BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή