ΕΕ-Τουρκία: Διαπραγματεύσεις για Συμφωνία Επανεισδοχής λαθρομεταναστών

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 20:05
A- A A+

Σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής λαθρομεταναστών κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία. Oι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Δεκεμβρίου, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχαν με την τουρκική πλευρά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ ικανοποιητική και από τις δυο πλευρές, και αναμένεται ότι θα επηρεάσει θετικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Κοινοτικοί κύκλοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το γεγονός, ότι η Τουρκία δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής.

Το συνδέουν με την αρνητική στάση της Τουρκίας, όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2002, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών να αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και με το γεγονός ότι η έναρξη στις 4 Δεκεμβρίου γίνεται έξι ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (10 και 11 Δεκεμβρίου 2009), όπου θα συζητηθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.

Σημειώνεται πως η χώρα που υπογράφει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που προήλθαν ή διήλθαν από αυτήν και διαμένουν σε ένα κράτος της ΕΕ παράνομα, εφόσον της το ζητήσει το κράτος αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή