Κ. Καραμανλής: Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας

Αυστηρό μήνυμα προς την ¶γκυρα
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 22:40
UPD:22:57
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

A- A A+

Νέα σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας».

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «από τη μια μοιράζει τα πάντα στους πάντες και από την άλλη προσπαθεί να χτίσει άλλοθι υπαναχώρησης», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «εάν έπαιρνε την εξουσία δεν θα έκανε τίποτε από όσα λέει».

Πρόσθεσε δε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Εάν κέρδιζε την εξουσία θα ήταν ανήμπορο να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Και τα πράγματα, σε ελάχιστο χρόνο, θα χειροτέρευαν δραματικά».

Κ. Καραμανλής: Κανένας να μη λείψει στις 4 Οκτωβρίου, κρίνεται το μέλλον της Πατρίδας μας

Δριμύ «κατηγορώ» για απόπειρα εξαπάτησης και εμπαιγμού των πολιτών απηύθυνε προς το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από την Αλεξανδρούπολη, κατά τη χθεσινοβραδινή προεκλογική ομιλία του, καλώντας παράλληλα τον κ. Παπανδρέου να δώσει καθαρές απαντήσεις για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Επαναλαμβάνοντας το δίλημμα μεταξύ αλήθειας και λαϊκισμού, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τον «ανεύθυνο λαϊκισμό», να αντισταθούν «στον εμπαιγμό» και να επιλέξουν «το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, για να βγει η Πατρίδα μας πιο δυνατή από την κρίση».

Κατηγόρησε δε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου πως «είχε φτάσει στο σημείο να εκβιάζει ολόκληρη τη χώρα» με την απόφασή του να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, οδηγώντας «σε μια πολύμηνη περίοδο εντάσεων και οξύτητας». «Απέρριψα τον εκβιασμό του! Απέκλεισα το καταστροφικό αυτό σενάριο. Έβαλα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Ζήτησα και ζητώ νωπή λαϊκή εντολή. Τώρα αποφασίζετε εσείς», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε επίσης «ξεκάθαρη φορολογική απειλή» την «ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα» που εξαγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο «σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους».

Υπογράμμισε ακόμη τις υποχρεώσεις της στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, «η πολιτική μας -τόνισε- συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη».

«Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα», ανέφερε.

Αναφερόμενος δε στην «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».

«Οι συμφωνίες αυτές, εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τόνισε: «Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιων σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας Νομό».

Ως προς τους ισχυρισμούς, όπως ανέφερε, του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γι’ αυτό η στάση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή