Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης του πλανήτη, των οικονομιών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας προήδρευσε σήμερα το πρωί σε αίθουσα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Σημείωσε δε πως «πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο, τα βάρη, για να πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα και τη βιωσιμότητα» και πρόσθεσε ότι «τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, όμως είναι πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες της συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επικεντρώθηκαν στην κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση.
«Και θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι πια όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, επεσήμανε πως συνιστά «επιτυχία ότι η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G20, που γίνεται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές τις μέρες».
«Και αυτά τα δυο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σ' ένα πολύ απλό στόχο: να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον», τόνισε.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη φετινή Γενική Συνέλευση», τόνισε ότι «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια», συμπληρώνοντας με νόημα πως «το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».
Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηγέτες και προσωπικότητες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ενώ παρέστη επίσης σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού του στη Νέα Υόρκη.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον κ. Παπανδρέου στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ