Μιανμάρ: Για υποκίνηση ταραχών κατηγορείται Αμερικανός πολίτης

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 09:27
A- A A+

Έναν Αμερικανό πολίτη συνέλαβαν στις αρχές του μήνα οι στρατιωτικοί της Μιανμάρ, με τις κατηγορίες ότι υποκινεί ταραχές στη χώρα και ότι έχει διασυνδέσεις με οργανώσεις που σχεδιάζουν επιθέσεις, γράφει σήμερα ο επίσημος Τύπος.

Η κυβερνητική εφημερίδα «New Light of Myanmar» γράφει ότι ο Κιάου Ζάου Λουίν ή Νι Νι Αούνγκ, συνελήφθη ύστερα από καταγγελία στις 3 Σεπτεμβρίου, στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μιανμάρ, ενώ έφθανε από τη Μπανγκόκ με την κατηγορία ότι στόχος του ταξιδιού του ήταν να «προκαλέσει ταραχές» στη χώρα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Νι Νι Αούνγκ ευθύνεται όχι μόνο για υποκίνηση ταραχών αλλά και για δολιοφθορές», γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα.

Μαζί με τον Αμερικανό, συνελήφθησαν με τις ίδιες κατηγορίες οι διαφωνούντες Γε Χτετ Σόε και Τουν Λιν Κιάου, από τη δυτική περιοχή Ραχίν, στις 4 και 9 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, γράφει η εφημερίδα.

«Το κίνητρο των δολιοφθορέων ήταν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη Μιανμάρ ενώ ήταν σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο γεννημένος στη Μιανμάρ αλλά αμερικανικής υπηκοότητας Λουίν φέρεται να επιχείρησε να οργανώσει νέες διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών μέχρι το τέλος του έτους, δύο χρόνια μετά την «εξέγερση του σαφράν» κατά την οποία οι μοναχοί με τη στήριξη του λαού είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες διαδηλώσεις.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός είχε στείλει χρήματα, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό σε οργανώσεις διαφωνούντων κατά και μετά τις διαδηλώσεις του 2007.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστολή του κινήματος αυτού.

Η χούντα κατηγορεί τον Λουίν ότι διατηρεί διασυνδέσεις με οργανώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, βρίσκονται πίσω από σειρά επιθέσεων, εκ των οποίων επτά βόμβες που εξερράγησαν στη Ρανγκούν στις 17 Σεπτεμβρίου χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στόχος των βομβιστικών επιθέσεων ήταν να ασκήσουν πιέσεις και οχλήσεις στο καθεστώς.

Διώξεις θα ασκηθούν εναντίον του "Νι Νι Αούνγκ, ενός αλλοδαπού πολίτη ο οποίος με δόλο απέναντι στη μητέρα- πατρίδα του και το λαό του προτίθετο να προκαλέσει ταραχές και να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις", διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στελέχη της συνάντησαν στη φυλακή τον Λουίν χωρίς να αναφέρει τους λόγους της κράτησής του.

Ομάδα διαφωνούντων είπε ότι ο Λουίν είναι θερμός υποστηρικτής της δημοκρατίας και ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του είχαν συλληφθεί το 2007.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή