Κίνα: Χωρίς αποτέλεσμα οι πιέσεις έναντι του Ιράν

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 11:40
A- A A+

H αύξηση των διπλωματικών πιέσεων έναντι του Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκτιμά η Κίνα.

«Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις και η αύξηση της πίεσης δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίλυση προβλημάτων και δεν θα έχουν αποτέλεσμα στις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του διπλωματικού ζητήματος του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιού.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να δώσει μια σοβαρή απάντηση στο αίτημα για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος μέχρι την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο των εργασιών της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι, εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στο αίτημα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων, εάν το Ιράν δεν αλλάξει τακτική στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος.

«Η θέση της Ρωσίας είναι απλή. Οι κυρώσεις σπανίως είναι αποδοτικές, αλλά ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή