Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 11:44
A- A A+

Τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ότι διακινδυνεύει σοαβαρή σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα, εάν συνεχίσει να αμφισβητεί τη λειτουργία των κεντρικών οργάνων εξουσίας της χώρας, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τσαρλς Ινγκλις.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν καθαρή παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση των κρατικών οργάνων εξουσίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντόντικ.

Από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ανακοινώθηκε ότι οι κύριοι Ντόντικ και Ινγκλις συζήτησαν για την κατάσταση στη χώρα, μετά την απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βαλεντίν Ινζκο, να επιβάλει ορισμένους νόμους, με τους ρυθμίζεται το καθεστώς της περιφέρειας Μπρτσκο και διασφαλίζεται η λειτουργία της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας "Elektroprijenos BiH".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ντόντικ μετέφερε στον Αμερικανό πρέσβη ότι «η Σερβική Δημοκρατία δεν αποδέχεται αποφάσεις του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και ότι «οι εκπρόσωποί της δεν θα συμμετάσχουν στην εταιρεία «Elektroprijenos BiH».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κάλεσε τους δημοσιογράφους για ενημέρωση, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ινγκλις τόνισε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ότι η διεθνής κοινότητας στηρίζει σθεναρά τη λειτουργία της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Οποιαδήποτε άλλα μέτρα, τα οποία αναγγέλλει ο κ. Ντόντικ, θα εκληφθούν ως υπονόμευση της λειτουργίας του ίδιου του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Προειδοποίησε ακόμη τον κ. Ντόντικ ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο, αν αποφασίσει να ανακαλέσει τους Σέρβους αξιωματούχους από τα όργανα εξουσίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή