Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 13:47
UPD:25/09/2009 00:57

A- A A+

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη.

Πενήντα πέντε ελληνικές ομάδες, δέκα ομάδες από το εξωτερικό, και πάνω από τετρακόσιοι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά διακόσιες παραστάσεις. Σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βραζιλία, και Βουλγαρία θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ.

Για πέντε ημέρες, μικρά και μεγάλα θεάματα δρόμου θα παρουσιαστούν σε χώρους γύρω από την Ακρόπολη. Το Φεστιβάλ εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθεατρικές παραστάσεις, happening, workshop, παραστάσεις Κουκλοθέατρου, καθώς και μικρές μουσικές μπάντες, με αφετηρία πάντα τον δημόσιο χώρο.

Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες, στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο.

Επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης κατεβαίνοντας στο κοινό και παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο άμεσο και δυναμικό στο δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης. Έτσι αναδεικνύει την πόλη, το χώρο και το περιβάλλον της πόλης σε χώρο θεατρικής δράσης. Ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

Το Φεστιβάλ έχει δύο ενότητες: το κεντρικό (main) και το ελεύθερο (open). Στο κεντρικό Φεστιβάλ θα συμμετέχουν είκοσι δύο επιλεγμένες ομάδες, ελληνικές και ξένες, ενώ το open είναι πιο ελεύθερο και θα συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απΆ όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του Θεάτρου Δρόμου.

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό θα δοθούν τέσσερα βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα υπάρχουν δύο ισότιμα βραβεία. α) Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης». β) Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο». Τα βραβεία αυτά θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ¤ έκαστο. Ένα βραβείο θα δίνεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σΆ ένα Διεθνές Φεστιβάλ του εξωτερικού. Για την φετινή περίοδο έχει οριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου “PUPPET FAIR”, που γίνεται στη Σόφια στη Βουλγαρία. Ένα τέταρτο βραβείο θα απονέμεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος, που θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το Κεντρικό Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 2.000 ¤.

Τα βραβεία θα απονέμουν δύο επιτροπές από ανεξάρτητα και καταξιωμένα πρόσωπα της Τέχνης και του Θεάτρου.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα γίνει η Τελετή Έναρξης στον εξωτερικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου. Τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα, από το πρωί έως το βράδυ, θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες. Μέχρι το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους σεμινάρια και συζητήσεις.

Την τελευταία ημέρα, το πρωί θα παρουσιαστούν τα γκρουπ που έλαβαν μέρος και θα γίνει η απονομή των Βραβείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο της τελετής λήξης, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων από την Πλατεία Μακρυγιάννη προς το Θησείο και η γιορτή θα τελειώσει με πάρτι στη Πλατεία Ασωμάτων.

Η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανήκει στο Θέατρο Δρόμου HELIX και στον Νίκο Χατζηπαπά, ενώ πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη στήριξη του «Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς