«Φωτιά: Πώς το μαγείρεμα μάς έκανε ανθρώπους»

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 21:29

A- A A+

Το μαγείρεμα οδήγησε στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, πολύ περισσότερο από τη γεωργία, ή την χρησιμοποίηση των εργαλείων. Αυτό, ισχυρίζεται ένα νέο ριζοσπαστικό βιβλίο, του βρετανού Ρίτσαρντ Ράνγκαμ, καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στο βιβλίο "Φωτιά: Πώς το μαγείρεμα μάς έκανε ανθρώπους" υποστηρίζει ότι το άναμμα της φωτιάς και στη συνέχεια το μαγείρεμα επέτρεψε στον εγκέφαλο των ανθρώπων να αναπτυχθεί ραγδαία, οδηγώντας στην εμφάνιση του Homo Erectus, του προγόνου του ανθρώπου, πριν περίπου 1,8 - 1,9 εκατ. χρόνια.

Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα ερευνών, ο συγγραφέας δείχνει ότι το μαγείρεμα έκανε την διατροφή των ανθρώπων ταχύτερη και ευκολότερη, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες θερμίδες. Η εξέλιξη αυτή ήταν ζωτική για την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου, ο οποίος καταναλώνει το ένα τέταρτο της συνολικής ανθρώπινης ενέργειας. Απελευθερώνοντας τους ανθρώπους από την ανάγκη να περνάνε τη μισή μέρα τους για να μασάνε την σκληρή ακατέργαστη τροφή, το μαγείρεμα επέτρεψε σε άνδρες και γυναίκες να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσουν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, εξέλιξη που τελικά οδήγησε στην εμφάνιση των εργαλείων, της γεωργίας και των οργανωμένων οικισμών.

Το ζεστό φαί και όχι το σεξ ήταν η πρωταρχική βάση για τις πρώτες σχέσεις και τους πρώτους γάμους των αρχαίων προγόνων μας, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Η αναπαραγωγή και τα μωρά έρχονταν μετά το φαγητό!

Σύμφωνα με τον Ράγκαμ, το μαγείρεμα επέτρεψε μια νέα κατανομή της εργασίας ανάμεσα στα δύο φύλα: Οι άνδρες βρήκαν κάποιαν να τους μαγειρεύει και είχαν έτσι ελεύθερο χρόνο για να κοινωνικοποιηθούν και να ενισχύσουν σταδιακά το κοινωνικό στάτους τους. Από την άλλη, οι γυναίκες επωφελήθηκαν από την προστασία των ανδρών, που φύλαγαν το φαγητό από τους κλέφτες, αλλά δέθηκαν με την κουζίνα, κάτι που συνεχίζεται σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς.

Μέχρι σήμερα, ο Homo Sapiens (ο σύγχρονος άνθρωπος) παραμένει το μόνο είδος στη Γη, στο οποίο η κλοπή φαγητού δεν είναι συνηθισμένη, ακόμα κι όταν είναι εύκολη. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε μια κοινωνία στη Γη που δεν μαγειρεύει το φαγητό της και κανείς λαός -ούτε ο πιο πρωτόγονος- δεν αρκείται σε ωμή και ακατέργαστη τροφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή