ΟΗΕ: Η Ν. Κορέα στην κορυφή της λίστας για «πράσινες ενέσεις» τόνωσης της οικονομίας

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 17:57
A- A A+

Στην κορυφή της λίστας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ως προς το ποσοστό των πακέτων τόνωσης της οικονομίας που επενδύουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, βρίσκονται η Νότια Κορέα και ακολουθεί η Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

Σχεδόν το 15% των πακέτων τόνωσης της οικονομίας - το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,1 τρισ. δολάρια - είναι «πράσινα» κεφάλαια, εκτιμά η UNEP. Ωστόσο, μόνον το 3% των κεφαλαίων αυτών είχε εκταμιευθεί μέχρι τα μέσα του 2009. Το δε σύνολο των κεφαλαίων για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις αντιπροσωπεύει ακόμη ποσοστό μικρότερο του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το οποίο, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι, απαιτείται για την τροφοδοσία της μετάβασης σε μια πιο «πράσινη» παγκόσμια οικονομία, σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP Αχίμ Στάινερ απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των χωρών της G20 να προχωρήσουν σε πακέτα τόνωσης της οικονομίας στα οποία οι «πράσινες» επενδύσεις για βιώσιμη ενέργεια θα διπλασιαστούν, για να ανέλθουν σε 500 δισ. δολάρια ετησίως, με στόχο να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Επικεφαλής της λίστας έχει τεθεί η Νότια Κορέα με ποσοστό 79% του πακέτου τόνωσης της οικονομίας της να κατευθύνεται σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ακολουθούμενη από την Κίνα με ποσοστό 34%, την Αυστραλία (21%), τη Γαλλία (18%), τη Βρετανία (17%), τη Γερμανία (13%), τις ΗΠΑ (12%), τη Νότια Αφρική (11%), το Μεξικό (10%), τον Καναδά (8%), την Ισπανία και την Ιαπωνία (6% τόσο η μία όσο και η άλλη) και, τέλος, την Ιταλία με ποσοστό 1%.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή