Ιράν: «Ναι» στην επιθεώρηση από την ΙΑΕΑ

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009 15:32
A- A A+

Το Ιράν θα ορίσει μαζί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) ημερομηνία για την επίσκεψη επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Όσον αφορά την επιθεώρηση, αυτή θα γίνει με βάσει τους κανόνες. Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν έχουμε πρόβλημα με μια επιθεώρηση που θα βασίζεται στους διεθνείς κανόνες. Θα συζητήσουμε με την ΙΑΕΑ αυτό το θέμα και η ημερομηνία της επιθεώρησης θα ανακοινωθεί αργότερα ύστερα από συμφωνία με την ΙΑΕΑ», τόνισε ο Σαλεχί στην κρατική τηλεόραση.

«Δε θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για τις πυρηνικές δραστηριότητές μας. Δεν θα αποποιηθούμε ποτέ του απόλυτου δικαιώματός μας στο πλαίσιο των διεθνών μας δεσμεύσεων», πρόσθεσε.

Ο Σαλεχί κατήγγειλε «συνωμοσία» των Δυτικών, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση για να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συνωμοσία αυτή απέτυχε με την ανακοίνωση από την Τεχεράνη της ύπαρξης του δεύτερου εργοστασίου στην Κομ.

«Μας εξέπληξε ο θόρυβος και η προπαγάνδα γύρω από την υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει βάση γι΄αυτές», δήλωσε ο Σαλεχί αναφερόμενος στην στάση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, καθώς και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, στο περιθώριο της G0 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Ο Σαλεχί σημείωσε ότι με βάση τους κανονισμούς της ΙΑΕΑ, η υπηρεσία αυτή πρέπει να ενημερώνεται για οποιοδήποτε πυρηνικό εργοστάσιο έξι μήνες πριν από τη λειτουργία του.

«Στην περίπτωση τη δική μας, το πράξαμε τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα», επεσήμανε ο Ιρανός αξιωματούχος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εργοστάσιο δε θα λειτουργήσει πριν από τέλος του 2010.

Σύμφωνα με τον Σαλεχί, το εργοστάσιο βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Κομ, 100 χλμ. από την πρωτεύουσα.

«Περισσότερες λεπτομέρειες για τη θέση του θα δοθούν αργότερα», ανέφερε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή