«ΝΑΤΟ» για τις χώρες του Νότου ζητά ο Καντάφι

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009 10:29
A- A A+

Τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας του Νότου, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς «πολεμόχαρους» στόχους, πρότεινε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ, από το βήμα της συνόδου Νοτίου Αμερικής - Αφρικής στη Βενεζουέλα.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ΝΑΤΟ για τις χώρες του Νότου. Δεν είναι μία πολεμόχαρη ενέργεια. Έχουμε το δικαίωμα, οφείλουμε να συστήσουμε οργανισμούς» αυτού του τύπου, τόνισε ο Καντάφι.

«Η Βόρειος Αμερική είναι συνδεδεμένη σε όλους τους τομείς με την Ευρώπη, συνεπώς υπάρχει ένα κενό για το Νότιο Ατλαντικό. Οφείλουμε να ιδρύσουμε μία συμμαχία για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε μία ιστορική και στρατηγική πράξη, η οποία θα έλθει να καλύψει τούτο το κενό», πρόσθεσε.

Στόχος του Λίβυου ηγέτη, ο οποίος ασκεί για το τρέχον διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, είναι να είναι επιχειρησιακά έτοιμη μία τέτοια στρατηγική συμμαχία έως το 2011, οπότε η χώρα του θα αναλάβει τη διοργάνωση της τρίτης συνόδου Νοτίου Αμερικής -Αφρικής.

«Οφείλουμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή των σχεδίων προκειμένου να είναι αυτά έτοιμα σε δύο χρόνια. Εάν εργασθούμε, θα το πετύχουμε», δήλωσε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή