Καζλάουσκας: Το ελληνικό μπάσκετ είναι ισχυρό

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009 14:35
A- A A+

Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Γιόνας Καζλάουσκας επεσήμανε ότι η ... επίσημη αγαπημένη είναι δυνατή, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις απουσίες βασικών παικτών καθώς και στη «μεταμόρφωση» του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

Αποκαλυπτικός ήταν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Realnews όπου τόνισε:

Ποιο είναι το γενικό σας σχόλιο μετά από την πρώτη σας ολοκληρωμένη εμπειρία με τη εθνική ομάδα;

«Είμαστε χαρούμενοι που κάναμε καλή δουλειά. Προσπαθήσαμε πολύ και πετύχαμε κάτι σημαντικό. Ίσως κάποιοι να μην το περίμεναν, αλλά σημασία έχει ότι το πιστεύαμε εμείς, ο καθένας μέσα στην ομάδα και τελικά τα καταφέραμε. Δείξαμε για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό μπάσκετ παραμένει δυνατό».

Πέρα από την επιτυχία της τρίτης θέσης, το απολαύσατε;

«Το απόλαυσα 100%. Ήταν πραγματικά μια πραγματικά ξεχωριστή και πολύ όμορφη εμπειρία. Τώρα όλα τελείωσαν και είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που τελείωσαν».

Ποιοι ήταν τελικά οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την ομάδα στο χάλκινο μετάλλιο;

«Πρώτον, γιατί το ελληνικό μπάσκετ είναι ισχυρό. Δεύτερον, γιατί παίξαμε καλή άμυνα. Η άμυνα και το πάθος ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της εθνικής ομάδας. Τρίτον, υπήρχε καλή χημεία και καλή ψυχολογία στην ομάδα. Όλοι ήταν χαρούμενοι, δούλευαν σκληρά, ήθελαν να βρίσκονται στην εθνική ομάδα. Είχα στη διάθεσή μου φοβερούς επαγγελματίες».

Εγινε πολύς λόγος για τις απουσίες βασικών παικτών. Φοβηθήκατε καθόλου για την εικόνα της ομάδας χωρίς αυτές τις βασικές μονάδες, που αποτελούσαν στην ουσία τον κορμό της;

«Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικοί παίκτες έλειπαν, δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι περισσότερο για την αξία τους. Τι θα συνέβαινε όμως αν εγώ άρχιζα να κλαίω από την αρχή και να λέω «δεν έχω αυτόν, ή δεν έχω εκείνον»; Θα έκανα κακό στην ομάδα. Θα ήταν σαν λέω σε αυτούς που είχα εκεί ότι δεν τους εμπιστεύομαι. Πιστέψαμε στους παίκτες που είχαμε και τελικά ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε με τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους».

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας στο ξεκίνημα της προετοιμασίας; Τι πραγματικά περιμένατε από την ομάδα;

«Πάντα υπάρχουν σκέψεις, π.χ. πώς θα παίξουμε με τη μία ομάδα, αν μπορούμε να κερδίσουμε την άλλη κλπ. Βαθιά μέσα μου, όμως, ήμουν αισιόδοξος από τη αρχή. Ήξερα ότι οι διαφορές μεταξύ των αντιπάλων ήταν μικρές, ότι είχα παίκτες υψηλού επιπέδου που διακρίνονται στην Ευρώπη, που παίζουν σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και ότι μπορούσαμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Ακόμα και να κερδίσουμε το χρυσό. Με τα νοκ άουτ ματς, άλλωστε, τα πάντα μπορούν να συμβούν».

Κι όταν τελικά έφτασε η ώρα του ευρωμπάσκετ τι τους συμβουλεύσατε; Ποια ήταν τα τελευταία λόγια σας πριν το πρώτο τζάμπολ;

«Τους είπα ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά στην προετοιμασία, ότι τώρα πρέπει να δώσουμε το σόου μας μπροστά σε όλη την Ευρώπη και ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Σίγουρα θα κάνουμε λάθη, σίγουρα θα χάσουμε σουτ, όμως ακόμα και ο Τζόρνταν δεν τα έβαζε όλα. Τους τόνισα πως αυτό που έχει σημασία είναι να μείνουμε ενωμένοι σε κάθε δύσκολη στιγμή που θα παρουσιαστεί και ότι θα πρέπει πάντα ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον».

Από όσα ζήσατε στην Πολωνία ποια στιγμή σας έμεινε περισσότερο χαραγμένη στη μνήμη;

«Υπήρξαν αρκετές σημαντικές στιγμές. Ας πούμε στο παιχνίδι με την Τουρκία. Χάσαμε την συγκέντρωσή μας στην τελευταία φάση και δεχτήκαμε το λέι απ που έστειλε το ματς στην παράταση. Θα μπορούσαμε να χάσουμε, αφού το παιχνίδι κρίθηκε σε ένα σουτ. Και για αυτό το ένα σουτ η Τουρκία τερμάτισε τελικά 8η και εμείς 3οι. Μια λεπτομέρεια μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία. Όπως και με τη Σλοβενία. Πολύ δύσκολο ματς, κερδίσαμε πάλι στα τελευταία δευτερόλεπτα. Για αυτό λέω ότι σε τέτοια τουρνουά όλα γίνονται.

Δώσαμε 9 ματς σε 13 μέρες. Είναι απίστευτο! Τελειώνεις αργά το βράδυ και το επόμενο απόγευμα είσαι και πάλι σο γήπεδο. Ίσως να τα καταφέρναμε και κόντρα στην Ισπανία αν είχαμε μια μέρα για ξεκούραση όπως εκείνοι».

Η εθνική ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια, βασιζόταν κυρίως στο οικογενειακό κλίμα. Με τόσα καινούργια πρόσωπα και με αρκετές ηγετικές φυσιογνωμίες να απουσιάζουν πόσο εύκολο ήταν για σας να το διατηρήσετε;

«Όπως είπα και πριν υπήρχε πολύ καλή χημεία στην ομάδα. Εκτός απ' αυτό, οι άνθρωποι γύρω από την ομάδα, οι προπονητές, η ομοσπονδία έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν και να διατηρήσουν το καλό κλίμα. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος γνωρίζει άριστα το ελληνικό μπάσκετ, ξέρει πρόσωπα και πράγματα και βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα. Οι συνεργάτες μου έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να λειτουργεί η ομάδα σαν οικογένεια».

Οι πιο παλιοί βοήθησαν τους καινούργιους να προσαρμοστούν και να καταλάβουν γρήγορα τι σημαίνει εθνική ομάδα;

«Φυσικά τους βοήθησαν. Συνεχώς ήταν δίπλα τους και τους έδιναν συμβουλές. Τους εξηγούσαν τα πάντα για τον τρόπο παιχνιδιού, τι πρέπει να κάνουν και τους ενθάρρυναν».

Έχετε κάποιο μυστικό για τον Σχορτσιανίτη; Όταν ήσαστε στον Ολυμπιακό έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και τώρα πάλι ήταν από τους κορυφαίους της διοργάνωσης; Μήπως τον εμπνέετε με κάποιον τρόπο;

«Είμαστε χαρούμενοι από τον τρόπο που δούλεψε. Δεν θέλω να πω ότι όλα ήταν τέλεια από την αρχή, όμως μέρα με τη μέρα βελτιωνόταν. Και χαίρομαι για την αλλαγή που έδειξε, όχι στο μπάσκετ, αλλά στη νοοτροπία του. Κάποιοι γύρω γύρω έλεγαν «τι τον θες τον Σοφοκλή; Δημιουργεί προβλήματα, κάνει το ένα, κάνει το άλλο.». Τελικά ο Σοφοκλής ήταν πολύ σωστός σε όλα και όταν τελείωσε η διοργάνωση όλοι τον ήθελαν στην ομάδα και χαίρονταν που ήταν μαζί μας. Έκανε αστεία, χαμογελούσε, ήταν καλός με όλους και φυσικά πολύτιμος στο παρκέ. Θεωρώ ότι μπορεί να συνεχίσει έτσι και να έχει μια επιτυχημένη σεζόν».

Η ομάδα είναι πλήρως ανανεωμένη; Πού πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει στον μέλλον. Ποια είναι τα όριά της;

«Στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχει πολύ καλό υλικό από έμπειρους και φτασμένους παίκτες, αλλά και από νεαρούς ταλαντούχους όπως ο Παπανικολάου, που θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει πολύ την εθνική. Πήγαμε καλά στο ευρωμπάσκετ αλλά αυτό δεν μας φτάνει. Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και να παρουσιάσουμε μια ακόμα καλύτερη ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Αυτή τη φορά ο κόσμος δεν είχε μεγάλες προσδοκίες κυρίως γιατί η ομάδα ήταν εντελώς καινούργια. Με την επιτυχία σας στην Πολωνία ανεβάσατε μόνοι σας τον πήχη και πλέον στο μουντομπάσκετ του 2010 θα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τους φιλάθλους. Σας αγχώνει αυτό;

«Αυτή είναι η δουλειά μας. Πάντα υπάρχει στρες, αλλά πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό. Αν δεν μπορείς, καλύτερα άλλαξε επάγγελμα. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μια ακόμα πιο δύσκολη διοργάνωση διότι συμμετέχουν οι δυνατές ομάδες του ευρωμπάσκετ συν κάποιες άλλες όπως η Αμερική, η Αργεντινή, το Πουέρτο Ρίκο που είναι πολύ ισχυρές. Θεωρώ ότι με την βοήθεια των παικτών που έλειπαν και τους οποίους φυσικά δεν αποκλείουμε από την ομάδα, μπορούμε να πάμε καλά».

Λογικά οι παίκτες που έλειψαν θα επιτρέψουν, άρα κάποιοι από τους υπάρχοντες αναγκαστικά θα χάσουν τη θέση τους. Πόσο δύσκολο θα είναι για σας να «κόψετε» κάποια από τα παιδιά μετά την σπουδαία επιτυχία στην Πολωνία.

«Έτσι είναι η εθνική ομάδα. Και στην εθνική ομάδα πρέπει να παίζουν πάντα οι καλύτεροι! Χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ δεν μιλάμε για κλαμπ, το οποίο μπορείς να το οργανώσεις όπως θέλεις και σύμφωνα με την φιλοσοφία σου. Εδώ μιλάμε για την εθνική ομάδα. Το μοναδικό κριτήριο, λοιπόν, είναι η αξία των παικτών. Πάντα θα παίζουν αυτοί που πιστεύουμε ότι μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα».

Θα θέλατε να αφιερώσετε κάπου αυτό το μετάλλιο:

«Θα το πάω αμέσως στην εγγονή μου, η οποία με έχει κάνει έναν πολύ ευτυχισμένο παππού».

Η διοργάνωση πώς σας φάνηκε; Ακούστηκε ότι υπήρχαν κάποια παράπονα.

«Όχι, δεν ήταν καλή. Ξέρεις, εμείς πρέπει να περνάμε σχεδόν όλη τη μέρα στο ξενοδοχείο. Να βλέπουμε βίντεο στο δωμάτιο, να προετοιμαζόμαστε για προπόνηση κλπ. Εκεί ζούμε για όσο διαρκεί το τουρνουά. Δεν έχουμε χρόνο να βγούμε έξω. Τα ξενοδοχεία, λοιπόν, θα έπρεπε να μας προσφέρουν όλες τις ανέσεις για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δυστυχώς ήταν πολύ κατώτερα από τις απαιτήσεις μιας ομάδας. Μικρά δωμάτια, φτωχή εξυπηρέτηση. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με τη διαμονή μας».

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις