O διεθνής Τύπος για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 12:52
UPD:14:29

A- A A+

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα επιτρέψει στην ¶νγκελα Μέρκελ να σχηματίσει τον κεντροδεξιό συνασπισμό που επιθυμούσε, ωστόσο αφήνει την παράταξή της αποδυναμωμένη, όπως βέβαια και τους Σοσιαλδημοκράτες, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό για τη Γερμανία, καλό για την Ευρώπη και καλό για μία δημοκρατία που έχει ανάγκη από ξεκάθαρη κατεύθυνση, καθώς και ισχυρή λαϊκή εντολή», σχολιάζουν στο κύριο άρθρο τους οι Times.

«Η μη ιδεολογική στρατηγική της Μέρκελ κέρδισε, αλλά δεν θριάμβευσε. Παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι πάρα πολύ δημοφιλής, οδήγησε τους Χριστιανοδημοκράτες στο δεύτερο χειρότερο ποσοστό τους… Αυτό την καθιστά ευάλωτη σε “πισώπλατα μαχαιρώματα” από την ίδια της την παράταξη», σύμφωνα με την Guardian.

Στην απώλεια ψήφων των δύο κεντρώων κομμάτων υπέρ των Ελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος της Αριστεράς αναφέρεται στο σχόλιο της η Independent. « Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν ως “Μεγάλος Συνασπισμός” τιμωρήθηκαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από μερίδα των ψηφοφόρων τους για το γεγονός ότι κινήθηκαν προς το κέντρο».

«Με τη στέρεα πλειοψηφία του, ο νέος συνασπισμός είναι σε θέση να προωθήσει μία πιο δυναμική οικονομία, αλλά θα χρειαστεί γερά νεύρα για να ξεπεράσει τις αναπόφευκτες αντιδράσεις», σύμφωνα με την Daily Telegraph.

«Η μικρή διαφορά με την οποία επετεύχθη η νίκη καταδεικνύει ότι είναι μάλλον απίθανη μία ριζική αλλαγή στην πολιτική σε σχέση με αυτήν που ακολούθησε ο απερχόμενος μεγάλος συνασπισμός», υποστηρίζουν οι Financial Times.

«Η νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές ανοίγει το δρόμο για ήπιες περικοπές στη φορολογία και αλλαγές στην αγορά εργασίας που ενδέχεται να ενδυναμώσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας που έχει χτυπηθεί από την κρίση», αναφέρει η Wall Street Journal.

Στο χαμηλό ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρονται οι New York Times. «Η νίκη της κ. Μέρκελ μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της μακροπρόθεσμα καθώς το κόμμα της συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 60 χρόνια».

«Κίνδυνος για την Τουρκία»

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει η ¶γκυρα στα σχέδια για ένταξη στην ΕΕ.

«Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία», γράφει η εφημερίδα Μιλιέτ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς ότι θα ενισχυθεί η ρητορική κατά της τουρκικής ένταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κίνδυνος για την Τουρκία».

«Θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», προσθέτει η εφημερίδα, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο CNN Turk «το χειρότερο σενάριο» έγινε τώρα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υψώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγές: times.co.uk, guardian.co.uk, independent.co.uk, telegraph.co.uk, ft.com, wsj.com, nytimes.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή