Ιράν: Αβάσιμοι οι φόβοι της Δύσης για τη νέα μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 20:20
A- A A+

Η νέα μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου δεν παραβιάζει κανένα διεθνή νόμο διαβεβαίωσαν εκ νέου οι ιρανικές αρχές, τονίζοντας ότι οι φόβοι της Δύσης για το ζήτημα αυτό είναι αβάσιμοι.

Η νέα υπό κατασκευή μονάδα «παραβιάζει κανένα διεθνή νόμο. Οι δυτικές χώρες κάνουν σχόλια που δεν είναι ρεαλιστικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάσαν Γασχγαβί.

«Δεν έχει τίποτα το μυστικό και βρίσκεται στην περιοχή του Φόρντοο», κοντά στο Κομ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η Τεχεράνη δήλωσε επίσης ότι η δεύτερη αυτή μονάδα θα τεθεί υπό την επιτήρηση της ΙΑΕΑ με την οποία θα καθορίσει ημερομηνία επιθεώρησης.

«Οι ισχυρισμοί...και η προβολή τους από τα μμε, είναι αβάσιμοι», συνέχισε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις δηλώσεις διαμαρτυρίας των δυτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. «Το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκαθαρίσει όλες τις πλευρές της νέας πυρηνικής μονάδας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ), Αλι Ακμπάρ Σαλεχί, επεσήμανε ότι η χώρα του δεν έχει την πρόθεση να εμπλουτίσει περισσότερο από 5% ουρανίου 235, δηλαδή ένα ποσοστό συμβατό με τις πολιτικές πυρηνικές δραστηριότητες, στη νέα του πυρηνική μονάδα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή