Γουινέα: Στους 157 οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή διαδηλωτών

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 15:05
A- A A+

Στους 157 ανέρχονται οι νεκροί από την καταστολή αντιπάλων της στρατιωτικής χούντας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας, όπως ανακοίνωσε σήμερα τοπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές στην πρωτεύουσα.

Ο Τιέρνο Μαάντζου Σόου, πρόεδρος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γουϊνέας, δήλωσε ότι στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται σωροί που δεν παραδόθηκαν στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε δε πως οι τραυματίες ξεπερνούν, όπως υπολογίζει τους 1.250.

Εν τω μεταξύ, ένας έφηβος σκοτώθηκε σήμερα από στρατιωτικούς σε προάστιο του Κόνακρι. «Είδαμε στρατιωτικούς να πυροβολούν στην πλάτη νέους που έτρεχαν, ένας επλήγη και έπεσε», ανέφερε κάτοικος της συνοικίας Κόζα. Στη συνέχεια οι κάτοικοι πλησίασαν και διαπίστωσαν το θάνατο του νέου, ενός εφήβου περίπου 15 ετών.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στρατιωτικοί προβαίνουν σήμερα σε πράξεις εκφοβισμού των πολιτών και σε καταχρήσεις σε λαϊκές συνοικίες. «Οι στρατιωτικοί πυροβολούν στον αέρα, λεηλατούν καταστήματα και χτυπούν ανθρώπους», σημείωσε ένας κάτοικος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας άνοιξαν χθες Δευτέρα πυρ εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της επόμενης χρονιάς ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας λοχαγός Μούσα Νταντίς Καμαρά.

Ο Μαμάντι Κάμπα, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αφρικανική Συνάντηση για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (RADDHO) στη Γουινέα, η οποία έχει την έδρα της στο Ντακάρ, διαβεβαίωσε ότι κατά την καταστολή της διαδήλωσης σημειώθηκαν βιασμοί γυναικών σ' ένα στάδιο του Κόνακρι και μετά σε στρατόπεδα και σε αστυνομικά τμήματα.

«Οι βιασμοί άρχισαν στο στάδιο. Στρατιωτικοί βίασαν γυναίκες», δήλωσε ο Κάμπα. «Έχουμε τις πληροφορίες αυτές από συγκλίνουσες πηγές, πηγές αστυνομικές και πηγές προσκείμενες στους στρατιωτικούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πολλοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί δεν συμφωνούν μ' αυτό που έγινε».

«Φοβόμαστε πολύ, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, θα υπάρξει πόλωση. Στο νοσοκομείο της Ντόνκα, ο απολογισμός είναι καταστροφικός, πρόκειται για σφαγή, για σκηνή φρίκης», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τα γεγονότα και κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή