Κόντρα για κρατικό δανεισμό - έλλειμμα

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 17:39
UPD:18:27
A- A A+

Η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στο επίκεντρο βρέθηκε ο δανεισμός του κράτους, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά και πάλι για κρυφό δανεισμό και την κυβέρνηση να απαντά πως «κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός, απορρίπτοντας και σχετικά δημοσιεύματα, και καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ:

«Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός. Κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, η έλλειψη γνώσης εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόβλημα της χώρας».

Γ. Κουμουτσάκος: Σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν υπάρχει πια κρυφός δανεισμός

Γ. Κουμουτσάκος: Σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν υπάρχει πια κρυφός δανεισμός

Ο κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε πως τα ECPs (Euro Commercial Papers), μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε ο δανεισμός, εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς.

Επισημαίνει ακόμη πως είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης και εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές, όπως αναφέρει.

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι συνθήκες επιτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης αυτού του εργαλείου, δεν έχει λογική να καλύπτουμε βραχυπρόθεσμο ταμειακό έλλειμμα από τα διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μας αποδίδουν περισσότερο από το κόστος των ECPs. Όπως επίσης, δεν έχει λογική και η έκδοση, για τον λόγο αυτό, νέων μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ECPs. Είναι κάτι ανάλογο με τον τρόπο που καλύπτουν καθημερινά και οι τράπεζες τα έκτακτα ταμειακά τους ελλείμματα στη διατραπεζική αγορά» προσθέτει.

Καταλήγοντας επιτίθεται και πάλι στο ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ, ούτε και πρόκειται να κρύψει την πραγματικότητα όσον αφορά το δημόσιο χρέος και το ύψος του δανεισμού. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλους».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκ νέου θέμα κρυφού δανεισμού της χώρας, απευθύνοντας ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά ο κρατικός δανεισμός, πόσα χρήματα προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και θα μεταφερθούν στο 2010 και αν υπάρχει το οικονομικό μαξιλάρι που έλεγε η κυβέρνηση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Στον επόμενο τόνο το έλλειμμα πόσο θα είναι;

Γ. Παπακωνσταντίνου: Στον επόμενο τόνο το έλλειμμα πόσο θα είναι;

Για όλα αυτά, σημείωνε ο κ. Παπακωσνταντίνου, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση καμία απάντηση.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμά της η Καθημερινή έκανε λόγο για κρυφό δανεισμό τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανειστεί επισήμως το ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενη κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αποκρούοντας τις αιτιάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπαθανασίου πέρασε στην αντεπίθεση: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να μάθει να διαβάζει καλύτερα. Αυτό που έχει πει η κυβέρνηση, είναι ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιούνται το έλλειμμα θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, εάν υιοθετηθεί η προτροπή του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των μέτρων που υλοποιούμε τότε το έλλειμμα θα είναι 8%».

Ρώτησε επίσης τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποια μέτρα μπορεί το έλλειμμα να μην υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το 2009, εάν καταργηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης καθώς και από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας σε ό,τι αφορά το θέμα του ελλείμματος. Όπως ανέφερε, κυμαίνεται πότε στο 6% πότε στο 8% και πότε πιο πάνω και από αυτό, και αναρωτήθηκε σε ποιο ύψος θα φθάσει το έλλειμμα.

Υποστήριξε ακόμη πως η θέση της κυβέρνησης για χαμηλό ύψος ελλείμματος, καταρρίπτεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος -όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι στο χαμηλό επίπεδο του ελλείμματος θα συμβάλει η είσπραξη περίπου 1,3 δισ. από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν το πιστεύει κανένας και δεν μπορεί να γίνει.

Επέκρινε ακόμη τον υπουργό Οικονομίας γιατί, όπως σημείωσε, ερωτηθείς για τα φορολογικά έσοδα, μίληση για πολύ μεγάλη υστέρηση, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθός τους. Και παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η ΝΔ ρωτά τον κ. Γ. Παπανδρέου για το πού θα βρει τα χρήματα.

Επίσης διατύπωσε επικρίσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, καταλογίζοντάς του αδράνεια, επανήθλε στις αιτιάσεις για τα stage, μιλώντας για συμβάσεις με μπλοκάκι σε πολλούς φορείς του δημοσίου οι οποίες είναι χωρίς αντίκρισμα, ενώ έκανε λόγο και για επιχορηγήσεις που συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε διαφόρους συλλόγους για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή