Συνάντηση, χωρίς προσδοκίες

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 21:53

A- A A+

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και την Γερμανία συναντώνται με τον ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι στη Γενεύη την Πέμπτη στις πρώτες διεθνείς συνομιλίες που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε διάστημα ενός έτους.

Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Η επιβεβαίωση των θέσεών τους.

Ωστόσο, η βούληση της Τεχεράνης να συμμετάσχει σε συνομιλίες και η παρουσία της Ουάσινγκτον, που θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό πολιτικών υποθέσεων Ουΐλιαμ Μπερνς, είναι θετικές εξελίξεις από μόνες τους.

Οι «έξι» ζητούν από το Ιράν να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην προσφορά εμπορικών και πολιτικών κινήτρων με αντάλλαγμα τον τερματισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων και τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

Το Ιράν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, επιμένοντας ότι θα συνομιλήσει μόνο για την τελευταία του αντιπρόταση, την οποία η Δύση θεωρεί αόριστη.

Η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα ζητήσει επίσης από την Τεχεράνη εξηγήσεις για την δεύτερη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου, του Κομ (στη δορυφορική φωτογραφία) την ύπαρξη της οποίας απέκρυπτε το Ιράν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Τι στάση θα τηρήσουν η Ρωσία και η Κίνα; Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι είναι πιθανόν να φύγουν από τη Γενεύη αποφασισμένες να περιμένουν την επιθεώρηση της IAEA στη νέα μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου και την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας ατομικής Ενεργείας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Δεδομένου ότι η επόμενη έκθεση αναμένεται τον Νοέμβριο, δεν είναι σαφές εάν IAEA θα έχει έως τότε την ευκαιρία να προβεί σε επιθεώρηση. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι ότι η έκθεση της IAEA που θα περιέχει τα συμπεράσματα για τη δεύτερη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου δεν θα είναι έτοιμη πριν από την πάροδο μηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή