Ιράν: Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με καλές προθέσεις

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 10:51
REUTERS /CAREN FIROUZ

A- A A+

Το Ιράν πηγαίνει με «καλές προθέσεις» στις αυριανές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις στη Γενεύη δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαϊντ Τζαλιλί και πρόσθεσε ότι η συνάντηση είναι «μια ευκαιρία και ένα τεστ» για την ομάδα των έξι.

«Μεταβαίνουμε στην Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις αυτές με καλές προθέσεις», δήλωσε από το διεθνές αεροδρόμιο ο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί επανέλαβε χθες, Τρίτη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναστέλλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, «το κυρίαρχο δικαίωμά της», επισημαίνοντας μια ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνική χρήση και συγκεκριμένα για την παραγωγή ενέργειας.

Οι αποκαλύψεις την Παρασκευή για την κατασκευή νέου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν επισκιάζουν τη συνάντηση της Γενεύης, την πρώτη που διεξάγεται ύστερα από 14 μήνες και την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία).

Οι μεγάλες δυνάμεις ζήτησαν από το Ιράν να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και να δεχτεί επιθεωρητές στο νέο πυρηνικό σταθμό, 100 χλμ. νότια της Τεχεράνης.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ. Ο Σαλεχί είπε ότι η χώρα του θα "ενημερώσει προσεχώς" την υπηρεσία του ΟΗΕ για το χρονοδιάγραμμα των επιθεωρήσεων του εργοστασίου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Δύση έχουν καταστήσει σαφές ότι αύριο θα εξετάσουν επισταμένως το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο υποψιάζονται ότι προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή