Γιάννης Παπαθανασίου: Επικίνδυνη για τη χώρα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 14:42
NAFTEMPORIKI.GR

A- A A+

«Πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο naftemporiki.gr o υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, Γιάννης Παπαθανασίου, κάνοντας λόγο για την πιο κοινωνικά άδικη συμπεριφορά, που αφορά και ζημιώνει όλους μας.

Σήμερα, σημειώνει, έχουμε περισσότερα όπλα για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά παράλληλα ζητεί και την κοινωνική βοήθεια: «Ο πολίτης πρέπει να ζητάει την απόδειξη είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας είναι η λεγόμενη φορολογική συνείδηση»

Για τα τεκμήρια:

«Θα εφαρμόσουμε τεκμήρια λίγα απλά και δίκαια ο καθένας πρέπει να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί».

Για την απόδοση των φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα:

«Τα φορολογικά μέτρα όπως πχ στη βενζίνη και στα καρτοκινητά έχουν αποδώσει. Βεβαίως ενοχλούν οι φόροι, αλλά σε αυτή την έκτακτη κρίση υπάρχουν και τα έκτακτα μέτρα». «Η έκτακτη εισφορά εισπράττεται. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι μία αναγκαία συνεισφορά αυτών που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. Δεν είναι επιπλέον φόρος και δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας».

Για τους ημιυπαίθριους

«Σημαντικό έσοδο για το κράτος η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο όσα λέει η αντιπολίτευση ότι δήθεν αν έρθουν στην κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση κτλ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο naftemporiki.gr, ο υπουργός Οικονομίας εξηγεί ότι «τα μέτρα που έχουμε από τον Ιούνιο, με βάση τα δεδομένα του Ιουνίου, δεν καλύπτουν τις ανάγκες που έχουμε βάλει για να πετύχουμε το στόχο διότι και στο γ’ τρίμηνο υπάρχει υστέρηση εσόδων εξαιτίας της κρίσης, η οποία έφθασε με εξάμηνη καθυστέρηση». «Αλλά αυτό σημαίνει η κρίση», επισημαίνει, τονίζοντας πως «αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που πήραμε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη».

Όσο για το κλιμα που έχει διαμορφωθεί προεκλογικά σε βάρος της ΝΔ, ο κ. Παπαθανασίου αναγνωρίζει πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε επιλέγουν να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα. «Θυμωμένοι, πικραμένοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές ψήφισαν μικρότερα κόμματα ή απείχαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει.

«Αυτούς τους ψηφοφόρους θέλουμε να πάρουμε πίσω», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως σε αυτές τις εκλογές δεν έχουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά οι πολίτες επιλέγουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

«Το παράπονό σου», σημειώνει χαρακτηριστικά, «δεν το εκφράζεις τιμωρώντας την παράταξη και τον πρωθυπουργό και τελικά εσένα τον ίδιο, αλλά εκείνους που σε έβλαψαν και σε πλήγωσαν».

Με κριτήριο το έργο μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα, τονίζει ο κ. Παπαθανασίου, οι πολίτες θα πειστούν ότι πράγματι η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής, ανεξαρτήτως λαθών και παραλείψεων (περισσότερες είναι οι παραλείψεις παρά τα λάθη, διευκρινίζει), μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, πίσω από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ κρύβεται μία άγρια φορομπηχτική πολιτική την οποία «προφανώς έχουν ήδη σχεδιάσει και δεν τη λένε».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% χρειάζονται 12,5 δισ.€, ενώ η κοστολογημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε βάθος τετραετίας φθάνει τα 10,5 δισ. €. «Είναι δυνατόν κανείς να συζητάει σοβαρά ότι η χώρα μπορεί να εξοικονομήσει 23 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια;» διερωτάται, χαρακτηρίζοντας παράλληλα επικίνδυνη την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΜΠΑΟ

Προτεινόμενα για εσάς