Ινδονησία: Μέχρι και χιλιάδες μπορεί να είναι τα θύματα από το σεισμό

Οι βροχές δυσκολεύουν τα σωστικά συνεργεία
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 11:06
UPD:17:00
REUTERS /MUHAMMAD FITRAH

A- A A+

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στην πόλη Παντάνγκ της Σουμάτρας για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια μετά τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό. Για 529 νεκρούς κάνει λόγο ο επίσημος απολογισμός, εκφράζονται όμως φόβοι ο αριθμός τους να φθάσει τις χιλιάδες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα κτίρια που γκρεμίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,6 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Παντάγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας.

Στην πόλη έχει διακοπεί το ηλεκτρικό και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ οι βροχές δυσχεραίνουν περαιτέρω το έργο των σωστικών συνεργείων.

«Οι προβλέψεις μας λένε πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης της κρίσης στο υπουργείο Υγείας Ρουστάμ Πακάγια.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπανγκ Γιουντχογιόνο ζήτησε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πληγέντες. «Στείλαμε ήδη 200 γιατρούς και νοσοκόμους, οκτώ τόνους φάρμακα και τρόφιμα, καθώς και σκηνές», δήλωσε.

REUTERS

Τα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να φτάσουν στην περιοχή μέσω αέρος ή θαλάσσης, αφού οι περισσότεροι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις. Σε ορισμένα χωριά γύρω από την Παντανγκ μόνο το 5% των σπιτιών έχουν παραμείνει όρθια.

Αρκετοί κάτοικοι της Παντάνγκ - σημαντικό λιμάνι στον Ινδικό με 900.000 κατοίκους - αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη φοβούμενοι ότι από τους μετασεισμούς μπορεί να προκληθεί τσουνάμι.

Σήμερα το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περίπου 150 χιλιόμετρα νότια της Παντάνγκ, σπέρνοντας τον πανικό. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από το νέο σεισμό.

Σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους, ο σεισμός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και ενδέχεται να ήταν ακόμα πιο ισχυρός από αυτόν που έπληξε τη Γιογκιακάρτα το 2006, στοιχίζοντας τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους.

Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε στο ίδιο ρήγμα με το σεισμό του 2004 που προκάλεσε το τσουνάμι με τα 230.000 θύματα.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Παντάνγκ μπορεί μια μέρα να καταστραφεί ολοσχερώς από σεισμό.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή