Σολάνα: Το Ιράν θα συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ για το νέο εργοστάσιο

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 19:27
UPD:21:43
A- A A+

Το Ιράν σχεδιάζει να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ώστε να επιθεωρηθεί το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες των έξι μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα σημείωσε πως ο Ιρανός διαπραγματευτής δεσμεύτηκε πως θα επιτραπούν οι επιθεωρήσεις «σύντομα» και συγκεκριμένα σε διάστημα «λίγων εβδομάδων.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα επισκεφθεί σύντομα το Ιράν, μετά από πρόσκληση των αρχών του.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή, πρέπει να δούμε βήματα προόδου» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως ο διάλογος με το Ιράν θα συνεχιστεί και συγκεκριμένα μία δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Γνωστοποίησε επίσης πως υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για μεταφορά σε τρίτη χώρα ιρανικού ουρανίου που έχει εμπλουτιστεί σε χαμηλό βαθμό προκειμένου να γίνει εκεί ο περαιτέρω εμπλουτισμός.

Από την πλευρά του ο Ιρανός διαπραγματευτής Σαέντ Τζλίλι μεταξύ άλλων ανέφερε πως η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το δικαίωμά της στην πυρηνική τεχνολογία ακόμα και εάν τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του με βάση τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Από αμερικανικής πλευράς ο Λευκός Οίκος απείλησε με νέες κυρώσεις εάν η Τεχεράνη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία συνομιλιών που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη για να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα πάντως έκανε λόγο για εποικοδομητική αρχή αναφερόμενος στις συνομιλίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή