Ο καταστροφικός σεισμός στην Σουμάτρα είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια από επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Η πόλη Παντάνγκ στη δυτική Σουμάτρα, περίπου 400 χιλιόμετρα από την Σιγκαπούρη και 850 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς περιοχές: το Μεγάλο Ηπειρωτικό Ρήγμα της Σουμάτρας και την ωκεανική ζώνη καταβύθισης που συνδέει την ινδο-αυστραλιανή και ευρασιατική τεκτονική πλάκα.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πολύ μεγάλου σεισμού που απειλεί την ευρύτερη περιοχή με ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Είχαμε προειδοποιήσει πριν από το σεισμό και το τσουνάμι του 2004», υπογραμμίζει ο γεωλόγος Κέρι Σίεχ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Οι σεισμολόγοι χωρίζουν τη ζώνη καταβύθισης της Σουμάτρας σε διαφορετικά τμήματα. Αυτά τα τμήματα συγκεντρώνουν την ένταση, η οποία απελευθερώνεται με τους σεισμούς. Μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών από το 2004, όλα τα τμήματα έχουν απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια, εκτός από αυτό της Παντάνγκ.
Είναι σχεδόν σίγουρο πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα σημειωθεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 8,8 βαθμών και θα τον ακολουθήσει τσουνάμι, προβλέπει ο Σίεχ.
Ο σεισμός της Τετάρτης είναι πιθανόν «μια ψείρα σε σχέση με την τίγρη που έρχεται», εκτιμά ο ειδικός. «Είναι σίγουρο, το θέμα είναι το πότε», επισήμανε.
Και οι Ευρωπαίοι σεισμολόγοι εκτιμούν πως ο σεισμός στην Παντάνγκ δεν ήταν ο ισχυρότατος σεισμός που έχει προβλεφθεί εδώ και χρόνια.
Στην Ινδονησία, οι ειδικοί καλούν τις αρχές να επενδύσουν σε αντισεισμικά κτίρια και σε καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές.
Για τον Ντέουι Φορτούνα Ανουάρ από το Ινστιτούτο Επιστημών της Ινδονησίας, η χώρα έχει περιορισμένες δυνατότητες. «Είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα και τα μέσα που διαθέτει είναι περιορισμένα, ειδικά στους τομείς της οικονομίας, της οργάνωσης, αλλά και στον σεβασμό των κανόνων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ