Φίλιππος Σαχινίδης: Τα καρτέλ γιγαντώθηκαν τα τελευταία 5,5 χρόνια

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 16:16
UPD:03/10/2009 01:41
A- A A+

Τα καρτέλ γιγαντώθηκαν τα τελευταία 5,5 χρόνια, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τον ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο, τονίζει στη «Ναυτεμπορική» ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Δηλώνει ακόμη ότι για το ΠΑΣΟΚ προέχει η τόνωση της ελληνικής οικονομίας και πως μείζον ζήτημα είναι η επαναφορά της χώρας σε θετική ανάπτυξη.

Σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι έσφαλε το ΥΠΑΝ στην πολιτική του και η εμπορική κοινότητα υπέστη σοβαρό πλήγμα από την κρίση;

«Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πλήρη επίγνωση όλων των δυσκολιών. Για μας προέχει όμως η τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Μείζον ζήτημα είναι η επαναφορά της χώρας σε θετική ανάπτυξη», τονίζει στη «Ναυτεμπορική» ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές επισημάνει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης κινήθηκαν προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Δε διασφαλίστηκε ότι το πρόγραμμα των 28 δις του ΥΠΟΙΟ θα έφτανε στην πραγματική οικονομία. Οι Τράπεζες δεν είχαν κίνητρα για δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Προτίμησαν να δανείσουν το δημόσιο και έτσι οι επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Το ΤΕΜΠΜΕ Ι λειτούργησε με μεγάλες καθυστερήσεις και τα χρήματα κατέληξαν σε επιχειρήσεις που δεν είχαν ανάγκη.

Το ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ, αν και με εμφανείς βελτιώσεις, καθυστέρησε γιατί η νομοθετική του ρύθμιση έμεινε στον αέρα για αρκετό διάστημα, εξαιτίας του βιαστικού κλεισίματος της Βουλής για τις ευρωεκλογές, καθυστερώντας δεκάδες επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκε τριετής καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 καμία μικρή ή μεσαία επιχείρηση δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από το ΕΠΑΝ ΙΙ, ενώ παράλληλα η πρώτη φάση αξιολόγησης αιτήσεων πολλών προγραμμάτων λήγει στα τέλη του 2009 και του Ιανουαρίου.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το χρόνο εξόδου της χώρας από την κρίση;

Καμία ασφαλής πρόβλεψη δε μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Αρχικά δε γνωρίζουμε τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Το έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει ίσως και το 10% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για το χρέος, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 110% του ΑΕΠ.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ασάφειας και ασυνέπειας από την πλευρά της ΝΔ είναι μάλλον ανεύθυνο να κάνουμε προβλέψεις για το χρόνο εξόδου από την κρίση.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πλήρη επίγνωση όλων των δυσκολιών. Για μας προέχει όμως η τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Μείζον ζήτημα είναι η επαναφορά της χώρας σε θετική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος παρουσίασε στη ΔΕΘ το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα πρόγραμμα που εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία των ανέργων, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.

Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο τόπος μας. Πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά και στα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Σημασία έχει η Ελλάδα να βγει με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από την κρίση και με τις καλύτερες προοπτικές για τη νέα αναπτυξιακή περίοδο. Το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτή την εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ταχύτερη δυνατή βελτίωση του κλίματος στην αγορά;

Όπως προανέφερα το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ, είναι ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων που θα ληφθούν για την ταχύτερη δυνατή βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Με τα πρώτα πέντε νομοσχέδια, στηρίζουμε τα εισοδήματα, ενισχύουμε την οικονομική δραστηριότητα, προστατεύουμε τους ανέργους και αυξάνουμε την απασχόληση.

Για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της πολιτικής μας θα παρουσιάσουμε στους εταίρους ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά. Αυτό προϋποθέτει την επαναλειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που έχει καταρρεύσει ώστε να συλλάβουμε το ΦΠΑ, που δεν καταβάλλεται, και να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Να προωθήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που κατανέμει τα φορολογικά βάρη κατά κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στο σκέλος των δαπανών θα επανεξετάσουμε γραμμή-γραμμή τις δαπάνες του προϋπολογισμού για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Θα εισαγάγουμε και ένα σύστημα αξιολόγησης των δαπανών για να δούμε τι αποτελέσματα έχουμε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η «καρτελοποίηση» της αγοράς είναι «έργο» του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε σΆ αυτό;

Τα καρτέλ γιγαντώθηκαν τα τελευταία 5,5 χρόνια, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τον ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδρανοποιήθηκαν και οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων διαφόρων Αρχών αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις σε βασικά τμήματα της αγοράς να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και του καταναλωτή.

Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να ενδιαφερθεί για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΕΑ και των άλλων Αρχών και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, θέτοντας σαφή όρια στις αρμοδιότητες των επιτροπών, ενδυναμώνοντας την ΕΑ και ενισχύοντας την ανεξαρτησία της, πριν κάποιους μήνες θέσπισε ένα νέο Σώμα την Επιτροπή Εποπτείας Αγοράς, με αρμοδιότητες αντίστοιχες με εκείνες της ΕΑ, που υπάγεται μάλιστα απευθείας στο ΥΠΑΝ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη βελτίωση των ανταγωνιστικών συνθηκών όπως η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, η ρύθμιση και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους και η θέσπιση δύο νέων απαραίτητων οργάνων, ενός Ειδικού Εφετείου για προσφυγές υποθέσεων ανταγωνισμού και μιας ειδικής Αντιμονοπωλιακής Αρχής.

Γιατί πιστεύει το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μείωση του δημόσιου χρέους, περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως και σε τόνωση του ανταγωνισμού, όταν πιεζόμενο από αυτά ακριβώς τα προβλήματα παρέδωσε το 2004 την κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία;

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα στα οποία η νέα κυβέρνηση θα δώσει λύσεις.

Ας μου επιτραπεί όμως να κάνω αρχικά μία σύντομη αποτίμηση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσον αφορά στο δημόσιο χρέος.

Από τα 260 δις ευρώ δημοσίου χρέους σήμερα στη χώρα μας, τα 150 αφορούν περιόδους της ΝΔ, τη σημερινή με 100 δις και την τριετία Μητσοτάκη με 50 δις.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε ότι η μείωση του δημόσιου χρέους θα επέλθει σταδιακά μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές ώστε να παραχθεί νέος πλούτος που θα καλύψει τα χρέη της χώρας μας. Έχουμε πει ότι θα διαπραγματευτούμε ένα νέο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ , στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αναγκών της χώρας μας, που θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει ξεφύγει στα 31 δις ευρώ, από 11 δις επί ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να ανακτήσουμε μία σημαντική πηγή εσόδων και να μειωθεί ο περαιτέρω δανεισμός της χώρας.

Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προβλέπεται από τα 5 νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών η σύσταση υπηρεσιών μιας στάσης, στα πρότυπα των ΚΕΠ, για τη δημιουργία μίας επιχείρησης. Στόχος μας είναι να δοθεί η δυνατότητα ίδρυση μιας επιχείρησης ακόμα και αυθημερόν.

Θα καθιερώσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού ώστε να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα ταχύτητα, συμμετοχή των πολιτών και διαφάνεια. Περιορίζουμε τη συνυπογραφή και τη συναρμοδιότητα.

Όσον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού έχουμε δεσμευτεί για την ενίσχυση νέων παραγωγικών εγχειρημάτων αλλά και για την προστασία των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς