Νταβούτογλου: Κωλυσιεργεί ο Δ. Χριστόφιας

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 17:06
A- A A+

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο αν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό, ανέφερε εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών European Policy Center, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Δ. Χριστόφια για κωλυσιεργία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για υπαναχώρηση από τη κοινώς διακηρυγμένη θέση, η οποία, όπως είπε, είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφερθεί σε δύο αυτόνομες περιοχές, στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση από τις 26 Απριλίου 2004 να τερματίσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση από την ΕΕ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει στο τέλος του 2009 πάγωμα νέων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ».

Αντίθετα, ζήτησε από την Ε.Ε να «ξεπαγώσει» τα οκτώ κεφάλαια για τα οποία έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, με άλλα λόγια να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το απόγευμα με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Καρλ Μπιλντ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον Επίτροπο για την διεύρυνση Όλι Ρεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή