Κατά της συνθήκης της Λισαβόνας ο πρόεδρος της Τσεχίας

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 18:21
A- A A+

Ανεξάρτητα από την έκβαση του σημερινού, δεύτερου, δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τον τελευταίο λόγο για την τύχη της φαίνεται πως θα έχει τελικά ο «ευρωσκεπτικιστής» πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την υπογραφή της επικύρωσής της από τη χώρα του.

Μέχρι πρόσφατα ο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αυτοαποκαλείται ο «μεγαλύτερος αντιφρονούντας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτούσε την απόφασή του να υπογράψει τη Συνθήκη, που έχουν επικυρώσει εδώ και μήνες με μεγάλη πλειοψηφία και τα δύο σώματα της τσεχικής Εθνοσυνέλευσης, από το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, από την περασμένη Τρίτη ο Τσέχος πρόεδρος εμφανίζει ως νέο επιχείρημα για την καθυστέρηση της υπογραφής του, το γεγονός ότι ο ίδιος θα πρέπει να περιμένει πρώτα τη γνωμοδότηση του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν την ημέρα αυτή, με νέα αγωγή κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, 17 γερουσιαστές προερχόμενοι από το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ΔΚΠ).

Το ΔΚΠ, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον κ. Κλάους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν επικεφαλής της τριμερούς κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ που ανατράπηκε τον περασμένο Μάρτιο και την οποία διαδέχθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών για να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2010.

Με την προσφυγή τους οι συντηρητικοί γερουσιαστές ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αφενός την αποσαφήνιση του καθεστώτος της ΕΕ και ως εκ τούτου της εκχώρησης σε αυτή αρμοδιοτήτων του τσεχικού κράτους, και αφετέρου του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της θέσης του έναντι του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πάντως, σε προηγούμενη πρώτη προσφυγή τον περασμένο Νοέμβριο, ως προς ορισμένα σημεία της Συνθήκης της Λισαβόνας, το τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την προσφυγή και είχε τεκμηριώσει συμβατότητα της Συνθήκης με το τσεχικό Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή